
Zeni Cruino 2019
För bra för att vara en Amarone??
Eftersom Zeni Cruino är gjord på 100 % Corvina får den inte kallas Amarone, då dessa viner högst får innehålla 95 % av den ädla druvan.
Det är dock svårt att skilja detta vin från en Amarone – förutom priset.
Zeni Cruino är nämligen gjord med Appassimento-metoden, där torkade druvor ger vinet extra fyllighet, kraft och imponerande 16 % alkohol. Som om det inte vore nog får vinet skämmas bort i 18 månader på de finaste franska barriquefaten. Ett fantastiskt glas vin som i hög grad påminner om en stor Amarone, bara lite mer modernt i stilen.
Den nya Cruino i Valpolicella-superåret 2019 ligger helt i topp kvalitetsmässigt... Hade det stått Amarone på etiketten hade priset nog varit ungefär det dubbla!
....
Detta vin kan med fördel dekanteras och passar fantastiskt till mustiga kötträtter och grytor. Serveras det lätt kylt kan det till och med matcha mogna och fasta ostar med söta och syrliga marmelader, nötter i honung.
Vinet bör dekanteras och serveras till de kraftigare kötträtterna, där tillbehören också är av det kraftigare slaget. Ren njutning - antingen till mat eller som meditationsvin. Servera vinet vid 16–18 °C.
Druvorna till detta vin odlas i hjärtat av Veronaområdet. Första årgången av Cruino var 1986. Vid frigivningen var det ett verkligt banbrytande vin, då Zeni var de första i Veronaområdet att kombinera ett vin gjort på 100 % Corvina med fatlagring på nya franska barriquefat.
Hur smakar Zeni Cruino 2019?
Cruino rör sig mörk och fyllig i glaset och lämnar täta tårar längs glasets sidor som tecken på den imponerande fruktintensiteten. Överdådig doft med svarta körsbär, torkade skogssmultron, russin, lite katrinplommon och mogna plommon. Redan vid första klunken slår vinet undan benen med sin gigantiska fyllighet, som vävs samman med fatkryddiga inslag av piptobak, vaniljstång och kanel. En behaglig mineralisk friskhet blandar sig i den kilometerlånga finishen och skapar total smakharmoni. Ett fantastiskt glas som osar stor Amarone! Drick nu, eller lagra 10+ år från årgången.
Hur är Zeni Cruino 2019 framställt?
Detta vin görs faktiskt enligt samma princip som en Amarone. Efter att samtliga druvor handplockats och noggrant sorterats läggs druvorna för torkning i omkring två månader. Under torkningen avdunstar en del av vatteninnehållet i druvorna, så att det till sist återstår en koncentrerad must med högre sockerhalt än normalt. Det gör också att vinets alkoholhalt kan jäsa upp till så mycket som 16 %, vilket detta vin har landat på.
Efter torkningen vinifieras vinet och lagras i upp till 18 månader på nya franska ekfat. Efter fatlagringen buteljeras vinet och släpps till försäljning. Ett utmärkt glas vin som i hög grad påminner om en stor Amarone, bara något mer modernt i stilen.
Druvor
CorvinaOm Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener