



Zeni Cruino 2020 i trækasse
För bra för att vara en Amarone?
Eftersom Zeni Cruino är gjort på 100% Corvina kan det inte kallas Amarone, eftersom dessa viner får innehålla max 95% av den ädla druvan.
Det är dock svårt att skilja detta vin från en Amarone - bortsett från priset.
Zeni Cruino är gjort med Appassimento-metoden, där torkade druvor ger vinet extra kropp, kraft och imponerande 16% alkohol. Som om inte det vore nog lagras vinet i 18 månader på de finaste franska barriquefaten.
Vid köp av 6 flaskor, levereras i original trälåda.
.........
Detta vin kan med fördel dekanteras och passar utmärkt till kraftiga kötträtter och simmiga rätter. Om det serveras lätt kylt kan det även passa till mogna och fasta ostar med sötsyrlig sylt nötter i honung.
Vinet bör dekanteras och serveras till tyngre kötträtter där tillbehören också är på den tyngre sidan. Ren njutning - antingen till mat eller som ett meditationsvin. Servera vinet vid 16-18°C.
Druvorna till detta vin odlas i hjärtat av Verona-området. Den första årgången av Cruino var 1986. Det var ett riktigt pionjärvin när det släpptes, eftersom Zeni var först i Verona-området med att kombinera ett vin gjort på 100% Corvina med fatlagring på nya franska ekfat.
Hur smakar Zeni Cruino 2020 i trækasse?
Cruino 2020 fyller glaset med en mörk och djärv körsbärsröd färg. Överdådig doft med svarta körsbär, torkade smultron, russin, lite katrinplommon och mogna plommon. Efter den första klunken slår vinet dig med häpnad med sin gigantiska rikedom, sammanvävd med fatkryddade inslag av piptobak, vaniljstång och kanel. En behaglig mineralisk friskhet blandas i den kilometerlånga avslutningen och skapar total smakharmoni. Ett fantastiskt glas som utstrålar stor Amarone! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Zeni Cruino 2020 i trækasse passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener