
Zeni Cruino IGT Rosso Veronese 2018
Älskar du Amarone? Poulære Zeni Cruino tillverkas med exakt samma Appassimento-metod.
Torkade druvor ger vinet extra fyllighet, kraft och 16% alkohol. Amarone-druvan Corvina sköts här under 18 månader i de finaste franska barriquefaten. Ett superglas vin som påminner mycket om stora Amarone, bara lite mer modernt i stilen
Cruino är 5% för bra för att bära namnet Amarone, eftersom det senare bara kan göras med 95% av den ädla Corvina-druvan. Se fram emot ett vin i absolut toppklass från det populära danska huset Zeni!
Detta vin kan dekanteras och passar utmärkt till mustiga kötträtter och simmiga rätter. Om den serveras lätt kyld kan den till och med passa till mogna och fasta ostar med sötsyrliga syltade nötter i honung.
Vinet bör dekanteras och serveras till tyngre kötträtter där tillbehören också är på den tyngre sidan. Ren njutning - antingen till mat eller som ett meditationsvin. Servera vinet vid 16-18°C.
Druvorna till detta vin odlas i hjärtat av Verona-området. Den första årgången av Cruino var 1986. Det var ett riktigt pionjärvin när det släpptes, eftersom Zeni var först i Verona-området med att kombinera ett vin gjort på 100% Corvina med fatlagring på nya franska ekfat.
Efter torkning vinifieras vinet och lagras i upp till 18 månader på nya franska ekfat. Efter lagring på fat tappas vinet på flaska och släpps till försäljning. Ett stort glas vin, påminner mycket om stor Amarone, bara lite mer modern i stilen.
Hur smakar Zeni Cruino IGT Rosso Veronese 2018?
Vinet ser djupt rubinrött ut i glaset, med fettdroppar som bildas på insidan av glaset. Nosen ger toner av mörka körsbär och körsbärskärnor. Torkad frukt i form av smultron, russin och en antydan till plommon och plommon. Vid första klunken märks vinets gigantiska rikedom, som släpper fram frukter som på näsan och ger plats för fatkryddor som kryddnejlika och kanel, söt Cavendish-tobak och en skvätt subtil vanilj i slutet. Den nästan överväldigande smaken avtar mycket långsamt till en behaglig lätt mineralisk avslutning som bara ber om att få hälla upp ett glas till. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret
Zeni Cruino IGT Rosso Veronese 2018 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning