0Varukorg

Tillbaka

Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

10% alk.

75 cl

1 fl. per st.
464,95 SEK
6 fl. per st.
394,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93/100 Vinum
95/100 René Langdahl
MINE YNDLINGSVINE René Langdahl
95/100 Houlberg
92+/100 Robert Parker

Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

10% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

""95 point. Vanvittig duft kompleksitet. Let reduktiv med krudttoner, flintesten og østers. Knivskarp syre med en sideløbende kalket mineralitet, der føles som om man tager en bid af Møns Klint. Elektrisk, vibrerende, frisk og energisk. Det her er vin uden sidestykke."" - Winewherever, Rasmus Christensen

"93 points. Noble structure, slight phenolics noticeable on the gums. Strongly mineral…" - Vinum

"95 point. MINE YNDLINGSVINE - Det dufter af kæmpestor Chablis... Ubegribeligt, at 10 % kan fylde så meget og ramme smagsløgene med salt, kvædeskræl, mælkebøtteekstrakt, bordbombe, mens eftersmagen er skrællet som fino sherry, men helt uden de funky aromaer… og bliver hængende." - René Langdahl

"95 point. WAUW for pokker … det dufter sgu af stor hvid burgundisk vin … for pokker, hvor det dufter fremragende. I munden er der klart en mere saltet, læskende og maskulin frugt end hos fx hvide de burgundiske vine ... absolut helt oppe på den store klinge." - Houlberg

"92+ points. From the Steingrüble parcel, the 2021 Gutedel ST opens with an intense and flinty as well as floral bouquet with notes of crushed stones and herbs and a remarkably intense and ripe fruit ... Aged for nearly two years on the lees. This is a substantial, age-worthy Chasselas" - Robert Parker

"En Chasselas med burgundisk karaktär ... Lagringspotential på minst tio år." - Hanspeter Ziereisen

Inspirerad av Coche-Dury i Meursault producerar Hanspeter Ziereisen mästerligt mineraliska och eleganta fatlagrade vita viner med upp till 100 poäng.

Det vita vinet ST (tidigare känt som "Steingrüble" och "Steinkrügle") görs av 100% Gutedel (Chasselas) från upp till 50 år gamla vinstockar på den branta, sydvända singelfältet Efringer Oelberg i sydligaste Baden.

Ziereisen kallar med rätta detta på papperet dansanta lätta vita vin för en ulv i fårakläder. Smaken är fylld av karaktär från den mäktiga terroiren samt från den hårda druvpressningen med ett tryck på cirka 6 bar. Lägg därtill 20-24 månaders lagring i kontakt med jästresterna på begagnade 650 liters ekfat från tyska Assmann och buteljering utan klarning och utan filtrering.

Intensiteten, mineraliteten och karaktären här är nästan onaturlig med tanke på den låga alkoholhalten ...

Den nya årgången är särskilt imponerande och bekräftar 2021 som en distinkt vitvinsårgång med nästan flytande elegans och tungdansande mineralitet ... Då kan Puligny-Montrachet komma och gå!

...

Njut av det till skaldjur, sushi, grillad fågel, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

1 fl. per st.
464,95 SEK
6 fl. per st.
394,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Winewherever, Rasmus Christensen
93/100 Vinum
95/100 René Langdahl
MINE YNDLINGSVINE René Langdahl
95/100 Houlberg
92+/100 Robert Parker

Recensioner av Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021

95 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Vanvittig duft kompleksitet. Let reduktiv med krudttoner, flintesten og østers. Knivskarp syre med en sideløbende kalket mineralitet, der føles som om man tager en bid af Møns Klint. Elektrisk, vibrerende, frisk og energisk. Det her er vin uden sidestykke. Du har ikke prøvet Gutedel før du har prøvet dét her.

93/100

Vinum

Reportage tasting - Winemaking legend Hanspeter Ziereisen | With air, light, yellow fruit, quince, pear, subtle and reductive. Noble structure, slight phenolics noticeable on the gums. Strongly mineral, no fruit, lives from its texture. Slightly piquant, salty sharpness in the mouth, yet incredibly light-footed, elegantly restrained right up to the finish.

95/100

René Langdahl

Edeltraut og Hanspeter Ziereisen i det allersydligste Baden i Efringen-Kirchen blot 8-10 km nord for Basel er områdets enfants terribles, mønsterbrydere, selvstændigt tænkende og antiautoritære ægtepar, som bare laver den ene troldmandsdrik efter den anden. Her gælder det gutedel på kun 10 % Fra gamle planter øverst i kalkstensskrænten Oelberg. Spontangæret most i store fudere efter ret hårdt pres, hvor Hanspeter vil have al stofligheden fra verdens mest mineralske druesort med over i vinen. 20 måneders bærmelagring giver bredde og ricottafornemmelse med diskret reduktion. Ægteparret lever i livsbalance – tænkte naturskånsomt og antimanipulatorisk længe før det blev mode. Gutedel/fendant/chasselas, kært barn har mange navne, kræver mindst en doktorgrad… eller erfaring med traditionelt fremstillede skindkontaktvine på ikke aromatiske druesorter for værdsættelse. Den kan være verdens mest kedelige og verdens mest gnistrende mineralitetsformidler. ST 21 er det sidste! Det dufter af kæmpestor chablis, men har mindre syre, assyrtiko, men uden varmen, smager bare som stenvin. Ubegribeligt, at 10 % kan fylde så meget og ramme smagsløgene med salt, kvædeskræl, mælkebøtteekstrakt, bordbombe, mens eftersmagen er skrællet som fino sherry, men helt uden de funky aromaer… og bliver hængende.

MINE YNDLINGSVINE

René Langdahl

95/100

Houlberg

WAUW for pokker … det dufter sgu af stor hvid burgundisk vin, der virker let fadpumpet med en supermanagtig smørkåbe med brunet smør, vanilje, hasselnødder, dåsepærer, mango, papaya, kvæde samt pigeon- og cideræbler, knust og saltede sten, grus og ral … for pokker, hvor det dufter fremragende. I munden er der klart en mere saltet, læskende og maskulin frugt end hos fx hvide de burgundiske vine. Der er både abrikos, kvæde, cideræbler, saltede mandler, saftet æblemost, hyben og absolut helt oppe på den store klinge. Syren er varm, maskulin og alligevel med vild stor saftighed … 95 point. Forhandles af https://www.supervin.dk/, hvor en flaske koster 289,95 kr., men kan fås til 199,95 kr. ved køb af 6 flasker.

92+/100

Robert Parker

From the Steingrüble parcel, the 2021 Gutedel ST opens with an intense and flinty as well as floral bouquet with notes of crushed stones and herbs and a remarkably intense and ripe fruit. From a warmer part of the slope on Oxfordian limestone rocks in the Efringer Ölberg, this is an intense and structural Chassleas with fine tannins and stimulating lime zest bitters on the finish. Aged for nearly two years on the lees. This is a substantial, age-worthy Chasselas that needs 2-3 years to soften its tannic edges. 10% stated alcohol. Screw cap. Tasted at the domaine in February 2024.

93/100 (tidigare årgång)

Robert Parker

The 2020 Steinkrügle is another fascinating Chasselas from Hanspeter and Edeltraud Ziereisen that comes from 40+-year-old vines and was aged on the lees for about 20 months in traditional oak casks. The wine exhibits an intense golden-yellow color and a deep, pure, concentrated and intensely mineral bouquet with ripe, elegant fruit aromas intermingled with iodine notes of crushed stones and refreshing phenolic nuances. Dense, lush and elegant on the tropical-flavored palate, this is a fine and erotic Chasselas with a long, complex and stimulating saline finish. The acidity is fine and fresh and perfectly integrated with the phenolic structure and elegant texture of this youthful and age-worthy white from Germany's southern tip. It was bottled with 11% stated alcohol but with a density, intensity and complexity you can hardly measure. After the superb 2017, this is another over-performing Steinkrügle. Screw-cap closure. Tasted in November 2022.

93/100 (tidigare årgång)

Falstaff

Reductive notes, flint, smoke, yeast, lime zest, yellow apple, mirabelle plum, some quince. Slenderly built on the palate, soft in texture, juicy, ripe, elegant acidity. Ripe, finely layered phenolics, strong mineral imprint, also deep.

92/100 (tidigare årgång)

Wine Enthusiast

This is lovely, with lemongrass, yellow plum and Jonagold apple flavors seamlessly layered, offset with a quinine hint and carrying through a long, floral finish. A fine representation of the variety, it combining an ethereal feel with an alluring flavor profile.

92/100 (tidigare årgång)

The Wine Front

Hur smakar Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Isak Broe Vinexpert DipWSET

Elegant flytande och delikat gyllene vid hällning... Supermineraliska aromer av rökt flinta och våt kalksten strömmar ut ur glaset, följt av delikata nyanser av salt grillad grapefrukt, lindblomma, apelsinskal, citrongräs, päron, gul mirabelle och lite exotisk kvittenfrukt, toppat med inslag av nötter och champagne-liknande rostat bröd från den nästan 2 år långa fatlagringen på jästen... Wow! Det vita vinet dansar lätt och flyter nästan över tungan som en ballerina i språng. Smaken är intensivt mineralisk, nötaktig och komplex, med en enormt utsmyckad fruktighet. Allvarlig som vit bourgogne med en uppfriskande faktor som lemonad! Ett av de bästa vita premiumvinerna på Ziereis! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Grapefrukt

Tasting Note Icon

Nötter

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Toast

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021 passar bra till...

Hur är Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2021 framställt?

Ziereisen ST 2021 (tidigare känt som "Steingrüble" respektive "Steinkrügle") görs av 100% Gutedel som handplockas av Hanspeter Ziereisen från upp till 50 år gamla vinstockar planterade 1978 och 1995 på det branta, sydvända enfältet Efringer Oelberg i sydligaste Baden. En inledande maceration och hård pressning vid 6 bars tryck drar stor smakintensitet från druvskalet, varefter vinet spontanjäses med jäst från terroiren och Zierieisen-källaren. Efter jäsningen mognar ST under 20-24 månader i kontakt med jästresterna på begagnade 650 liters ekfat från tyska Assmann. Tappas på flaska utan klarning och utan filtrering.

Druvor

Gutedel

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

10 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter