
Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022
“A Chasselas with Burgundian character … Ageing potential of at least ten years.” – Hanspeter Ziereisen
Inspirerad av förebilden Coche-Dury i Meursault framställer Hanspeter Ziereisen mästerligt mineraldrivna och elegant fatlagrade vita viner med upp till 100 poäng.
Vita vinet ST (tidigare känt som respektive «Steingrüble» och «Steinkrügle») är gjort på 100% Gutedel (Chasselas) från upp till 50 år gamla vinstockar på den branta, sydvända enskilda parcell Efringer Oelberg i det sydligaste Baden.
Eftersom vinerna är extremt eftertraktade når Ziereisens viner sällan ut till recensenterna. I föregående årgång skickade vi ST till de danska recensenterna och särskilt René Langdahl blev blown away… Doft av stor Chablis och 95 points löd domen från en av Danmarks ledande recensenter.
Ziereisen kallar med rätta detta på pappret dansande lätta vita vin för en varg i fårakläder. Smaken är fylld av karaktär från det mäktiga terroiret samt från den hårda druvpressningen vid cirka 6 bars tryck. Lägg därtill 20–24 månaders lagring i kontakt med jästresterna på begagnade 650‑liters ekfat från tyska Assmann samt buteljering utan klarning och utan filtrering.
Intensiteten, mineraliteten och karaktären här är nästan naturstridig när man tar den låga alkoholhalten i beaktande…
Vi har varit ovanligt lyckliga att kunna få flaskor från den nya stora årgången 2022. För dig som älskar mineraldrivna stora vita burgunderviner som i Chablis och Puligny-Montrachet.
Njut av den till fisk och skaldjur, sushi, grillat fjäderfä, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022?
Vinet sticker ut i glaset med sin fina gyllene färg... Superminerala aromer av rökt flinta och våt kalksten strömmar ut ur glaset, följt av delikata nyanser av salt grillad grapefrukt, limeblomma, apelsinskal, citrongräs, päron, gul mirabelle och lite exotisk kvittenfrukt, toppat med inslag av nötter och champagne-liknande rostad rostat bröd från den nästan 2-åriga fatlagringen på jästen... Wow! Det vita vinet dansar lätt och flyter nästan över tungan som en ballerina i språng. Smaken är intensivt mineralisk, nötaktig och komplex, med en enormt utsmyckad fruktighet. Allvarligt som vit bourgogne och ett unikt vitt vin från Hans Peter Ziereisen!
Smaknoter
Flintesten
Grapefrukt
Nötter
Päron
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022 passar bra till...
Hur är Ziereisen ST (Steinkrügle) Gutedel 2022 framställt?
Ziereisen ST 2022 (tidigare känt som "Steingrüble" respektive "Steinkrügle") görs av 100% Gutedel som handplockas av Hanspeter Ziereisen från upp till 50 år gamla vinstockar planterade 1978 och 1995 på det branta, sydvända enfältet Efringer Oelberg i sydligaste Baden. En inledande maceration och hård pressning vid 6 bars tryck drar stor smakintensitet från druvskalet, varefter vinet spontanjäses med jäst från terroiren och Zierieisen-källaren. Efter jäsningen mognar ST under 20-24 månader i kontakt med jästresterna på begagnade 650 liters ekfat från tyska Assmann. Tappas på flaska utan klarning och utan filtrering.
Druvor
GutedelOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















