Det finns många goda skäl att dricka alkoholfri öl idag. Kvaliteten och smaken har under de senaste 5–8 åren förbättrats avsevärt i takt med den ökande efterfrågan på alkoholfri produkter.
Faktum är att det var de små oberoende ölbryggarna som höjde standarden för alkoholfri öl, vilket tvingade de stora etablerade producenterna att följa efter – fram till dess hade många förgäves försökt att ta fram intressanta alkoholfria öl.
När du köper en alkoholfri öl kan du vara säker på att alkoholhalten ligger på 0,5 % eller lägre. Sättet man avlägsnar alkoholen i ölet har stor betydelse för smaken. Många av de mindre intressanta och oaromatiska alkoholfria ölen på marknaden genomgår en kort, kall bryggningsperiod där jäsningen stoppas genom att jästen filtreras bort. Det är billigt och enkelt, men resulterar i en ganska söt smak eftersom jästen inte äter sockret.
De nya, mer progressiva producenterna tillverkar först en helt vanlig öl med alkohol, som de sedan försiktigt värmebehandlar så att smaken i högre grad bevaras i takt med att alkoholen ångar bort.
En av de senaste och mest innovativa produktionsmetoderna utgår från jäststammen. Vissa producenter har lyckats utveckla särskilda jäststammar som effektivt äter sockret och därför nästan inte producerar alkohol. På så sätt behöver ölet inte genomgå värmebehandling, vilket i sin natur är gynnsamt för smaken.
När man tar bort eller utesluter alkoholen från öl försvinner också känslan av fyllighet och kropp. Det kompenserar bryggarna genom att tillsätta extra humle, som tillsammans med malten är de viktigaste smakgivarna. Du kommer också att uppleva att många experimenterar med att tillsätta extra ingredienser såsom fläderblom, citrusskal/limeskal, hallon, svarta vinbär m.m.
Det fanns en tid då du bara kunde hitta samma ensartade alkoholfria pilsner, men det är som tur är förbi. Nu kan du utforska ett rikt utbud av olika ölstilar, från pale ales och överjäst stout till mörka ales. Hos Supervin hittar du ett stort urval av spännande alkoholfria öl.