Tillbaka

Alvear Palacio Quemado La Zarcita 2020

Spanien

Spanien, Extremadura

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
314,95 SEK
6 fl. per st.
264,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Mad og Monopolet
91 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point James Suckling
90-93/100 Houlberg

Alvear Palacio Quemado La Zarcita 2020

Spanien

Spanien, Extremadura

13,5% alk.

75 cl

"92 point. Spændende take på en rødvin fra Alvear...." - Mad og Monopolet

"92 point. Succulent... Fresh and nervy" - James Suckling

"90-93 point. Virkelig oppe på tæerne og ret charmerende." - Houlberg

Sydvästra Spaniens nya stigande stjärna!

Ägs av 100-poängstillverkaren Alvear. Drivs av de 99 poäng vinmakarna i Envinate-gruppen. Ingår också i den berömda Grandes Pagos de España - med kultnamn som Aalto och Bodega Numanthia. Nej, gör inga misstag när det gäller de röda vinerna från Palacio Quemado...

La Zarcita 2020 bevisar att de många topprecensionerna av tidigare årgångar var allt annat än slumpmässiga. En verkligt spännande och innovativ druvblandning som på ett mästerligt sätt kombinerar Portugals Touriga Nacional med spanska Alicante Bouchet och pepprig fransk Syrah.

100% frukt från egen odling... lagrad i källaren på 1 år gamla 500 liters franska tonneauxfat. Inbegreppet av trendigt terroirvin!

Njut av detta mångsidiga sydspanska rött vin till saftiga biffar, lamm med Provencekryddor, grillad korv, gourmetburgare, grytor, rejäla tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C

1 fl. per st.
314,95 SEK
6 fl. per st.
264,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
92 Point Mad og Monopolet
91 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point James Suckling
90-93/100 Houlberg

Recensioner av Alvear Palacio Quemado La Zarcita 2020

92 Point

Mad og Monopolet

Man skal aldrig sætte en vin i hverken bås eller kasse, det er denne spanske rødvin et glimrende eksempel på. Den er lettere i udtrykket, mere kølig, mineralsk og har langt mere syre og urter i smagen, end den har frugtsødme, hvilket giver en anden type spansk rødvin, end jeg er vant til. Spændende take på en rødvin fra Alvear, som nok skal vinde mere og mere terræn. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 119,95)

91 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

"Dette uortodokse drueblend har skabt friske syrlige røde bærnoter over hele paletten. Og friskheden er det altoverskyggende tema her, og det gør vinen meget let, både at drikke og holde af." 

92 Point

James Suckling

Spiced black cherries, minerals and some red plums on the nose, following through to a succulent, medium-bodied palate. Tight and resolved tannins with a medium, elegant finish. Fresh and nervy.

90-93/100

Houlberg

5 Thumbs Up. Duftmæssigt er vinen godt landlig, småanimalsk samt en smule flæsket med røget bacon og fersk oksekød, tørrede blomster, lidt lakridsrod, jernbanesveller og læder. Frugten virker en anelse mere kølig end de to foregående ... tranebær, hindbær, ribs, brombær og fadpræget heller ikke så voldsomt, men giver svage ristede, toastede noter, lidt kanel og vanilje ... rigtig fin duft. I munden er det en lettere vin ... meget ren, frisk og direkte frugt, hvor der måske ikke er så vild stor dybde, men i stedet en dansende lethed, en mere mineralsk og tør smag med tranebær, hindbær, ribs samt rabarber ... virkelig oppe på tæerne og ret charmerende. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 119,95)

94 Point(tidigare årgång)

Verema

93 Point(tidigare årgång)

James Suckling

A tight, fine-tannined red with blue and black fruit, as well as spices and black walnuts. It’s medium-to full-bodied. Pretty flavors and a savory finish. Decadent at the end with ripe fruit and dried meat.

92 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

Colour: deep cherry, purple rim. Nose: spicy, fruit expression, floral, scrubland, toasty. Palate: full, flavourful, fresh, fruity, long.

92 Point(tidigare årgång)

John Szabo, Master Sommelier

Pretty nose, floral, stony-mineral, concrete, very post-modern in the most positive fashion, lively, juicy, perfectly balanced, with great length. I really appreciate the firmness, freshness and finesse on offer here, sapid and savoury. Made by the Alvear family of Montilla-Moriles and the fashionable, low-intervention Envínate winemaking team.

91 Point(tidigare årgång)

Vinous

91 Point(tidigare årgång)

Guia Repsol

Burgundy red appearance. Clean and bright. Aroma: Ripe forest fruits, roasted, toasted background. Frank. Clean and neat. Mouth: Tasty, pleasant, balanced. Nice aftertaste.

90 Point(tidigare årgång)

Natalie Maclean

The full-bodied 2016 vintage of this enticing La Zarcita is a red wine blend of Trincadeira Preta, Touriga Nacional and Garnacha Tintorera grapes. The vines are planted in limestone, clay and sand soils. Aromas of dark berries and roses. Pair with grilled meats.

90 Point(tidigare årgång)

Michael Godel

A wine that straddles the Mediterranean and the Atlantic, with influence by both. Duelling weather patterns, clay, limestone and rocks all work for tempranillo, garnacha and in this case, touriga nacional, trincadeira, and alicante bouschet. The varietal kaleidoscope is accented by really toasty oak influence as much as terroir and those two salty ocean breezes. That salt mitigates the char and the roasted character of the fruit. So much here for $23 and time will soften the blow.

Hur smakar Alvear Palacio Quemado La Zarcita 2020?

La Zarcita presenterar sig mörkt körsbärsfärgat i glaset... I doften spännande mineralisk med rök, tjära och dammig kalksten som elegant paras med rosor, smultron, björnbär, blåbär, läder och torkat kött samt lite lakrits- och kaffetoner från fatlagringen... Len och elegant på tungan, där rött vinet balanserar perfekt mellan mörk fruktig kraft, granatäpplejuice, salta örter och en darrande slank mineralisk fräschör. Harmonisk avslutning med perfekt balanserad tanninbit.... Inbegreppet av trendigt spanskt terroirvin! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Alvear Palacio Quemado La Zarcita 2020 passar bra till...

Om Bodegas Alvear

image

100 points – “…the best Pedro Ximénez I have ever tasted” – Robert Parker

Sherry är en av tidsens hetaste vintrender och därför vill vi erbjuda dig det bästa som den sydspanska vinregionen har att erbjuda. Bodegas Alvear är det absoluta fyrtornet när det gäller produktionen av sherry. De tillhör en mycket exklusiv klubb som fått 100 Parker-poäng för ett sött dessertvin på druvan Pedro Ximénez. Huset är dessutom Spaniens näst äldsta vinproducent med en otrolig historia som sträcker sig ända tillbaka till 1729. 

Vi befinner oss i Córdoba i regionen Montilla-Moriles, ungefär två timmar från Málaga och solkusten. Denna region är särskilt känd för att göra gudomliga viner på den ovan nämnda druvan Pedro Ximénez. Upp till 70 % av alla vinmarker i detta område är planterade med denna druvsort. Du känner den kanske från välkända sherryviner som produceras på ett annat ställe i Andalusien, Jerez, vilket är det enda området i Spanien som får kalla sina viner för Sherry. I Montilla-Moriles och hos Bodegas Alvear gör man precis samma typer av viner som i sherry-distriktet, men får inte kalla dem för Sherry. De har dock samma benämningar såsom ”Fino”, ”Amontillado”, ”Oloroso”, ”Palo Cortado” osv.
En av de grundläggande skillnaderna mellan de två distrikten är att man i Montilla-Moriles nästan uteslutande använder Pedro Ximénez, medan denna druva i Sherry-distriktet endast är avsedd för söta viner.

Precis som i sherryproduktionen lagrar Bodegas Alvear ett stort urval av sina viner på fat där en särskild mögelsvamp utvecklas, kallad ”flor”. Det sker genom att ekfaten fylls till fyra femtedelar och att ett särskilt lager mögel bildas på vinets yta när syre tillåts verka. ”Flor” bidrar till att ge vinerna en helt unik och särpräglad arom som måste upplevas! Du hittar dessa aromer i de torra typerna ”Fino” och ”Amontillado”. I Oloroso tillåts inte ”flor” och här fyller man faten helt och tillsätter druvsprit så att vinet når en alkoholhalt på cirka 18 %, vilket gör att ”floren” inte kan överleva.

Bodegas Alvear är helt enastående när det gäller söta dessertviner. Dessa viner kallas helt enkelt ”Pedro Ximénez” och här läggs druvorna ut på mattor efter skörden där de torkar och koncentrerar både smak och sockerhalt. Musten från de russinliknande druvorna läggs på gamla ekfat där de ingår i det så kallade ”Solerasystemet”. Här staplas ekfaten bokstavligt talat i åldersordning med de äldsta underst och de yngsta överst. Man tappar bara en del ur faten, varefter man fyller på med det näst äldsta, och så vidare.  

Bland de söta dessertvinerna hittar du ”Solera”-utgåvor ända tillbaka från 1830, 1910 och 1927. Den förstnämnda har fått perfekta 100 poäng i Guía Peñín och de övriga skördar gigantiska Parker-ratingar på 97 och 98. Dessa viner flankeras av husets unika årgångsviner ”Sacristia” och ”Añada” (varav årgång 2011 fick 100 poäng), som alltså är framställda på druvor från en enda årgång.

Bodegas Alvear har alltid lagt stor vikt vid att bevara familjens identitet och idag ägs huset av åttonde generationen med hela 50 familjemedlemmar. Inte förvånande dricks största delen av produktionen i Spanien, medan resten exporteras till mer än 25 olika länder.

Trots att Bodegas Alvear producerar några av världens bästa Pedro Ximénez — både i söta och torra varianter — har priserna förblivit relativt låga. Detta beror inte minst på att vinerna inte får marknadsföras som ”Sherry”, vilket slår hårt mot priserna. Det gör bara glädjen ännu större över att få ta in Bodegas Alvear-vinerna till Supervin!   

Vindata

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter