
Animanaturale Etna Rosso 2022 ØKO
Vi presenterar Animanaturale ... Den nya heliga graalen för fans av siciliansk Pinot Noir!
den 100-gradiga stjärnan Tenuta Sette Pontis äventyr på Etna toppas nu med detta magiska flaggskepp, framkallat i den lilla "garagevineriet" Contrada Santa Spirito.
Superteamet har gjort allt för att ge världen den ultimata hyllningen till den vulkaniska terroiren och den trendiga druvan Nerello Mascalese, som knappast har smakats så ren och äkta förut...
Vi talar om fotstampade druvor från nordostvända buskvinstockar följt av spontan jäsning på amfora med terroirens egen jäst. Vi talar om förlängd macerationstid, ända fram till februari, för långsam infusion av färg, smak och tanniner från druvskalen. Och slutligen handlar det om 9 månaders mognad i amforor och 1-åriga ekfat.
Nämnde vi att omrörning och buteljering, inspirerad av biodynamik, sker enligt månens faser?
Resultatet är utan tvekan ett av de mest delikata och läckra Nerello Mascalese-röda vinerna från vulkanen Etna och världen ... Endast 10 fall!
Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, vitt kött, ankbröst, svampstekar, mustiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Animanaturale Etna Rosso 2022 ØKO?
Animanaturale lyser vackert och transparent vinrött från glaset... På näsan rik, överdådig och oändligt nyanserad med blommiga övertoner av rosor och violer som möter vilda röda skogsbär, saftiga körsbär och lite björnbär samt djupa nyanser av vulkanisk aska, tjära, skogsmark och örtkryddor... Vinet glider mjukt och silkeslent som stor bourgogne över tungan innan frukten och mineraliteten träder fram med ett unikt levande och underbart mineraliskt smakuttryck. Avslutningen glänser med imponerande längd, behaglig örtkrydda och perfekt matvänliga tanniner ... Vulkanisk världsklass i det extrema! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Röda körsbär
Svampar
Tjära
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Animanaturale Etna Rosso 2022 ØKO passar bra till...
Hur är Animanaturale Etna Rosso 2022 ØKO framställt?
Animanaturale Etna Rosso 2022 är gjord av 100% Nerello Mascalese, handplockad 700 meter över Medelhavet på en nordostvänd sluttning av Etna, där gamla "Albarello"-buskvinstockar har sina rötter djupt begravda i de steniga resterna av gamla stelnade lavaflöden. Flaggskeppet spontanjäses med terroirens egen jäst i Feudo Maccari's lilla "garagewinery", Contrada Santa Spirito. Efter trampning av druvorna följer jäsning i trendiga amforor och öppna franska tonneaux-fat där rött vinet långsamt tillförs färg, smak och tanniner från druvskalen fram till februari. Animanaturale är inspirerad av biodynamik och lagras i enlighet med månens faser under 9 månaders mognad i amforor och 1-åriga ekfat. Buteljeringen sker också i harmoni med månens faser och efter ytterligare 3 månaders lagring i flaskan är det autentiska terroirvinet redo för lansering.
Druvor
Nerello MascaleseOm Feudo Maccari

Antonio Moretti, som är ägare till Tenuta Sette Ponti (det toskanska vineriet bakom kultvinerna Orma, Oreno och Crognolo), var inte helt nöjd i Toscana och gav sig ut på jakt efter fler spännande vinäventyr. Han besökte Val di Noto på Sicilien i slutet av 90‑talet och bestämde att det var en perfekt plats för att utmana sig själv att göra nya viner. År 2000 började han köpa parceller, och innan han visste ordet av hade han samlat på sig mer än 50 parceller. Det var början på Feudo Maccari, som idag frambringar en rad praktfulla viner.
Feudo Maccari ligger på Siciliens östkust, och vingården omfattar 50 hektar planterade med vinstockar, varav några är över 30 år gamla. Rankorna är planterade i olika jordmåner och på varierande höjder, och den vulkaniska jorden är full av vitalitet och näringsämnen för de växter som ingår i ekosystemet.
Med enologiskt stöd från makarna Giola Cresti och Carlo Ferrini – ”Italiens bedste Winemaker” – frambringar Feudo Maccari en rad topprankade viner.
Från Grillo-vita viner (”Olli”, ”Family and Friends”) till kanske Siciliens bästa Syrah (”Maharis”) samt två solmogna Nero d’Avola (”Neré”, ”Saia”). Suverän kvalitet över hela linjen! Nero d’Avola är regionens huvuddruva. Druvan, som på ett eminent sätt lyckas uttrycka en vingårds specifika terroir, är idag en av Siciliens mest intressanta druvor.
Om man besöker vingården finns både gästhus, vingårdsanläggningar, provningsrum och vinkällare som gäster kan använda. Vinodlingarna och naturen går nästan i ett med varandra i den idylliska dalen, där den bördiga vulkanjorden också ger upphov till apelsiner, citroner, cherrytomater, oliver och andra grönsaker.
En terroir som verkligen kommer till uttryck i de läckra vinerna från Feudo Maccari.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll





















