
Arnaldo Caprai Grecante Grechetto Colli Martani DOC 2024
3 års väntetid är över… Världens mest populära vita vin på Umbriens signaturdruva är tillbaka!
Följer du Wine-Searchers statistik, är saken klar. Ingen vitvin på Grechetto-druvan når upp i samma popularitet som Arnaldo Caprais ikoniska Grecante!
Krispig som Sancerre, lätt krämig och mineralig som Chablis… Även om prisbilden här är en annan, talar vi om en toppvin som är 100% jämförbar. Det smakar helt galet gott!
Med 2024-årgången är Grecante tillbaka i daggfärsk toppform med fräschör, mineralitet och örtkryddighet på hög nivå – en genial och mycket mångsidig följeslagare till det italienska köket.
Arnaldo Caprai har under årtionden utmärkt sig som Umbriens bästa vinhus, och ingen känner regionens fulla potential för vita viner förrän de haft Grecante i glaset. Och du kan verkligen se fram emot det!
Njut av den som en lyxig aperitif eller till fisk och skaldjur, antipasti, krämiga pastarätter, fågel, grillade marinerade grönsaker och läckra ostar. Servera vid 8–12 °C
Hur smakar Arnaldo Caprai Grecante Grechetto Colli Martani DOC 2024?
Grecante 2024 glimrar briljant i glaset med friska citrusgröna nyanser… I doften är den underbart vibrerande med friska aromer av saltad grapefrukt, gröna krusbär, päron, fänkål, örtiga kryddor och fuktig kalksten, som efter ett par snurr ger plats åt lite bittermandel och en tropisk nyans av ananas… På tungan först läckert krämig, sedan vibrerande frisk med tydliga mineraltoner. Det man kallar perfekt balans. Lång och törstsläckande eftersmak med många fina nyanser och stor charmfaktor. En förstklassig italiensk vittvinsupplevelse från Umbriens finaste vineri. Drick nu, eller lagra 4–6 år från årgången.
Smaknoter
Ananas
Citron
Herbes de Provence
Krusbär
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Arnaldo Caprai Grecante Grechetto Colli Martani DOC 2024 passar bra till...
Hur är Arnaldo Caprai Grecante Grechetto Colli Martani DOC 2024 framställt?
Grecante 2021 är producerat på 100 % Grechetto, utvalt från kuperade sluttningar med lera och kalksten. Vinet är gjort i en fruktren stil med 3 månader i ståltank och 3 månaders lagring på flaska före frigivning.
Druvor
GrechettoOm Arnaldo Caprai

I det kuperade landskapet kring staden Montefalco, i hjärtat av Umbrien, hittar vi den traditionsrika familjeproducenten Arnaldo Caprai.
Arnaldo Caprai var en framgångsrik textilhandlare med en stor dröm om att göra sitt eget vin. Han förverkligade drömmen 1971 när han köpte vingården Val di Maggio. Det började med bara fem hektar, men med tiden växte ambitionerna och han köpte upp flera omkringliggande marker.
Sedan början har Arnaldo Caprai haft stor kärlek till de lokala druvsorterna, och särskilt Sagrantino-druvan spelar en huvudroll i många av husets bästa viner. Idag är Arnaldo Caprai erkänd som en av de absolut ledande producenterna av viner på Sagrantino-druvan, som odlats i Montefalco i över 400 år.
1988 tog sonen, Marco Caprai, en ledande roll på vingården, och med sin stora passion och kunskap lyfte han vinerna till toppklass. 1992 var Marco en av huvudpersonerna bakom Montefalco Sagrantinos utnämning till officiell DOCG-appellation på nivå med Barolo, Brunello och Chianti. I samband med vingårdens 25-årsjubileum producerade han toppvinet "25 anni", som i tio år i följd har fått de magiska tre röda glasen av Gambero Rosso.
Familjen investerade senare kraftigt i nya vingårdar och teknologisk innovation. De inledde bland annat ett samarbete med universitetet i Milano, som har hjälpt dem att skapa ännu bättre viner.
I mer än 40 år har familjehuset Arnaldo Caprai producerat viner utifrån nyckelorden tradition, innovation och terroir. Deras outtröttliga arbete har bidragit till att särskilt Sagrentino-vinerna blivit världsberömda. Idag producerar de viner på en rad olika druvsorter i många prisklasser – allt från fina vardagsviner med stort värde för pengarna till världsklassviner med 97 poäng från Robert Parker.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener



























