
Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2022
Ursäkta Chianti och Brunello – men till det här priset kan ingen toskansk Sangiovese mäta sig med kvaliteten!
Arnaldo Caprais Montefalco Rosso är ett umbrianskt referensvin och ett så utmärkt köp att Wine Enthusiast utser just 2022-årgången till ”Editor’s choice” för $24 ~ motsvarande 155 DKK. Helt enkelt ett enastående gott glas från en av Italiens bästa vinproducenter.
I över 40 år har Arnaldo Caprai och sonen Marco gjort vin i Umbriens böljande landskap – och från början har de producerat denna ikoniska Rosso, gjord på Sangiovese, den lokala Sagrantino samt en liten andel Merlot.
Smaken förfinas ytterligare i källaren, där den världsberömde franske 100-point-winemakern Michel Rolland sedan 2015 har höjt kvaliteten till en vansinnigt hög nivå...
Vinerna från Montefalco Rosso blir bättre och bättre, nästan år efter år, men ingen kommer i närheten av Arnaldo Caprai, som här levererar Umbriens kanske bästa rödvinsköp.
Toscana-vinerna måste alltså prestera betydligt bättre än normalt för att matcha detta värde. Ett uppenbart alternativ till betydligt dyrare Brunello-viner!
Vinet kan gott avnjutas för sig själv som ett mysigt glas, men passar också fantastiskt till pastarätter, nötkött, kalvkött och lagrade ostar. Avnjut vinet vid 15-18°C
Hur smakar Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2022?
Vinet glittrar mörkt körsbärsrött i glaset... Doften lovar saftig, intensiv Sangiovese med utsökta aromer av svarta körsbär, tranbär, plommon, svarta vinbär och violer, som ackompanjeras av fatkryddor, kaffe och diskreta örtinslag... Vinet lägger sig mjukt och välkomnande på tungan, där Sangioveses läskande örtfräschhet lyfts av silkeslen textur från Merlot samt extra kraft från lokala Sagrantino. Mjuka och avrundade tanniner ramar in en lång fruktig finish med en lätt sötaktig, kryddig touch. Fin, fin italienare – i sin största årgång på länge. Drick nu, eller lagra 6–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Herbes de Provence
Kaffe
Röda körsbär
Vanilj
Hur är Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2022 framställt?
Arnaldo Caprai Montefalco Rosso DOC 2018 är framställt av 70 % Sangiovese, 15 % Sagrantino och 15 % Merlot. Vinet har lagrats i 12 månader på franska ekfat, varefter det mognar i 4 månader på flaska före frigivning.
Om Arnaldo Caprai

I det kuperade landskapet kring staden Montefalco, i hjärtat av Umbrien, hittar vi den traditionsrika familjeproducenten Arnaldo Caprai.
Arnaldo Caprai var en framgångsrik textilhandlare med en stor dröm om att göra sitt eget vin. Han förverkligade drömmen 1971 när han köpte vingården Val di Maggio. Det började med bara fem hektar, men med tiden växte ambitionerna och han köpte upp flera omkringliggande marker.
Sedan början har Arnaldo Caprai haft stor kärlek till de lokala druvsorterna, och särskilt Sagrantino-druvan spelar en huvudroll i många av husets bästa viner. Idag är Arnaldo Caprai erkänd som en av de absolut ledande producenterna av viner på Sagrantino-druvan, som odlats i Montefalco i över 400 år.
1988 tog sonen, Marco Caprai, en ledande roll på vingården, och med sin stora passion och kunskap lyfte han vinerna till toppklass. 1992 var Marco en av huvudpersonerna bakom Montefalco Sagrantinos utnämning till officiell DOCG-appellation på nivå med Barolo, Brunello och Chianti. I samband med vingårdens 25-årsjubileum producerade han toppvinet "25 anni", som i tio år i följd har fått de magiska tre röda glasen av Gambero Rosso.
Familjen investerade senare kraftigt i nya vingårdar och teknologisk innovation. De inledde bland annat ett samarbete med universitetet i Milano, som har hjälpt dem att skapa ännu bättre viner.
I mer än 40 år har familjehuset Arnaldo Caprai producerat viner utifrån nyckelorden tradition, innovation och terroir. Deras outtröttliga arbete har bidragit till att särskilt Sagrentino-vinerna blivit världsberömda. Idag producerar de viner på en rad olika druvsorter i många prisklasser – allt från fina vardagsviner med stort värde för pengarna till världsklassviner med 97 poäng från Robert Parker.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














