



Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2019
Ett umbriskt referensvin i en klass för sig...
I 40 år har Arnaldo Caprai och hans son Marco gjort vin i Umbriens kullar - och från början har de producerat denna ikoniska Rosso, gjord av Sangiovese, den lokala Sagrantino och lite Merlot.
Under drömåret 2019 är fruktkvaliteten exceptionellt hög för Sangiovese, precis som för dess grannar i Toscana.
Smaken sköts om ytterligare i källaren, där den världsberömda franska 100-poängaren Michel Rolland har höjt kvaliteten till en vansinnigt hög nivå sedan 2015...
Toscanaborna måste gå upp mycket tidigare än vanligt för att matcha detta värde!
"Rubin, violett färg. Fina jordiga toner i näsan, av rödbetor, björnbär och kanderade violer, följt av en antydan till läder och cassis. Strålande i gommen, med en kärnig munkänsla och härlig friskhet, betydligt kraftfull i avslutningen som avslutas med gripande tanniner."
Vinet kan avnjutas på egen hand som ett mysigt glas, men passar också utmärkt till pastarätter, nötkött, kalvkött och mogna ostar. Njut av vinet vid 15-18°C
Hur smakar Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2019?
Det nyhällda rött vinet glittrar mörkt körsbärsrött i glaset... Aromen är förstklassig och lovar saftig, elegant Sangiovese av hög kvalitet. Vi talar om de rätta aromerna av svarta körsbär, tranbär, plommon, svarta vinbär och violer, övertrumfade av fatkryddor, kaffe och subtila örttoner ... Vinet är mjukt och välkomnande på tungan, med Sangioveses uppfriskande örtfräschör som lyfts av Merlots silkeslena struktur och extra kraft från den lokala Sagrantino. Mjuka och rundade tanniner ramar in en lång fruktig avslutning med en något söt, kryddig touch. Vacker, vacker italienare. Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2019 passar bra till...
Om Arnaldo Caprai

I det kuperade landskapet kring staden Montefalco, i hjärtat av Umbrien, hittar vi den traditionsrika familjeproducenten Arnaldo Caprai.
Arnaldo Caprai var en framgångsrik textilhandlare med en stor dröm om att göra sitt eget vin. Han förverkligade drömmen 1971 när han köpte vingården Val di Maggio. Det började med bara fem hektar, men med tiden växte ambitionerna och han köpte upp flera omkringliggande marker.
Sedan början har Arnaldo Caprai haft stor kärlek till de lokala druvsorterna, och särskilt Sagrantino-druvan spelar en huvudroll i många av husets bästa viner. Idag är Arnaldo Caprai erkänd som en av de absolut ledande producenterna av viner på Sagrantino-druvan, som odlats i Montefalco i över 400 år.
1988 tog sonen, Marco Caprai, en ledande roll på vingården, och med sin stora passion och kunskap lyfte han vinerna till toppklass. 1992 var Marco en av huvudpersonerna bakom Montefalco Sagrantinos utnämning till officiell DOCG-appellation på nivå med Barolo, Brunello och Chianti. I samband med vingårdens 25-årsjubileum producerade han toppvinet "25 anni", som i tio år i följd har fått de magiska tre röda glasen av Gambero Rosso.
Familjen investerade senare kraftigt i nya vingårdar och teknologisk innovation. De inledde bland annat ett samarbete med universitetet i Milano, som har hjälpt dem att skapa ännu bättre viner.
I mer än 40 år har familjehuset Arnaldo Caprai producerat viner utifrån nyckelorden tradition, innovation och terroir. Deras outtröttliga arbete har bidragit till att särskilt Sagrentino-vinerna blivit världsberömda. Idag producerar de viner på en rad olika druvsorter i många prisklasser – allt från fina vardagsviner med stort värde för pengarna till världsklassviner med 97 poäng från Robert Parker.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener