





Beyra Reserva Quartz Branco 2023
Krispigt som Sancerre! Som recensent efter recensent har påpekat är Beyra Quartz så spännande fräsch och livligt mineralisk att du kanske inte omedelbart förknippar stilen med Portugal.
Hemligheten är en extra sval terroir 700 meter upp i Beira Interior-höglandet. Här har de fyra spännande portugisiska druvspecialiteterna Fonte Cal, Gouveio, Síria och Verdelho sina rötter djupt begravda i den rena granitjorden med hög kvartshalt. Därav vinets namn Quartz.
Reserva innebär 5 månaders lagring i ståltankar, där kontakten med den fina jästen ger en lätt krämig konsistens och extra smakkomplexitet till det krispiga och mineraliska vita vinet.
När den kände kaliforniske Master of Wine, Bob Paulinski, nyligen besökte Beyra gjorde han ingen hemlighet av sin entusiasm över vinets kvalitet...
Stjärnvinmakaren Rui Madeira har verkligen lyckats skapa ett perfekt balanserat vitt vin som fungerar lika bra till mys som till mat! Ett perfekt alternativ till Sancerre! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
...
Njut som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, sallader, marinerade grillade grönsaker och färska ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar Beyra Reserva Quartz Branco 2023?
Beyra Quartz Reserva 2023 presenterar sig kristallklart i glaset med en frisk citrusgrön färg ... Nosen utstrålar rökig flinta och salt citrusmineralitet med inslag av äpple, grapefrukt och en touch av honung. På tungan, först mjuk och honungslen, sedan sprakande mineral och munrengörande citrusfräschör.
Smaknoter
Persika
Flintesten
Grapefrukt
Honung
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Beyra Reserva Quartz Branco 2023 passar bra till...
Om Rui Roboredo Madeira

Producenten bakom vinerna från Beyra är den erkände Rui Roboredo Madeira, som 2011 tog över vingården i byn Vermiosa, där han redan 1987 gjorde sin debut som vinmakare. Rui växte upp i Dourodalen, men har rest jorden runt för att besöka vinodlingsregioner och lära sig om vinproduktion. Därför kändes det som att komma hem för honom när det äntligen blev möjligt.
Beyras vinmarker är bland de högsta i hela Portugal och ligger omgivna av berg. En fantastisk plats med läge på hela 750 meters höjd. Varma och soliga dagar växlar med svala nätter och morgnar, vilket ger druvorna optimal balans mellan fruktighet och friskhet.
Sedan 1987 har Rui blivit en portugisisk superstjärna inom vinproduktion, och kombinationen av hans källarkunskaper och markernas läge är helt fenomenal. Han försöker ständigt föra in innovation och förnyelse i de urgamla vinodlingarna som ligger i och runt Dourodalen.
Rui åtnjuter välförtjänt stjärnstatus. Hans röda viner bevisar om och om igen att Portugals nordöstra hörn utan problem kan matcha Toro och Ribera del Duero på den spanska sidan av gränsen. Hans viner har blivit Beira Interior-regionens flaggskepp. Rui förfogar över knappt 10 hektar vinmarker i Beira Interior D.O., därifrån han producerar viner till serien Beyra Vinhos de Altitude.
Förutom vinerna från Beyra producerar Rui viner från Douro D.O., som är världens äldsta officiella vinregion. Dourofloden rinner genom hela regionen och ger liv åt alla vinstockar vars druvor används i både portvin och bordsvin. I samma region ligger underregionen Douro Superior, där Rui har 17 hektar på Quinta da Pedra Escrita. Vinhuset har i Ruis händer utvecklats till ett familjeägt vinhus i åttonde generationen. Samtidigt äger han 12 hektar på Quinta de Fafide i samma region, där man också gör viner från enskilda vingårdar. Det slutar inte där. Rui Madeiras kritikerrosade viner från serien Castello d’Alba, som var hans första serie som han släppte som oberoende vinmakare, kommer också från Douro D.O.
En man som är född ur jorden och lever och andas naturen, som har ett finger med i nästan allt som händer både i Douro och i Beira.