
Bibi Graetz Casamatta Bianco "Isola del Giglio" 2023 ØKO
"Äntligen uppfyllde jag min dröm om att skapa en liten Testamatta Bianco som är helt och hållet född från våra historiska vinstockar från ön Giglio. Jag skapade en ny målning inspirerad av de landskap, förnimmelser och känslor som denna underbara ö har att erbjuda. Casamatta Bianco är en perfekt blandning som återspeglar platsens parfymer och egenskaper med rätt balans mellan kropp, syra och arom." - Bibi Graetz
Ett av Italiens bästa vita viner har äntligen fått en lillebror! Och vilken debut. 93 poäng från James Suckling och en rekommendation om stort värde från Robert Parker själv. Bättre än så kan det inte bli!
Detta är Bibi Graetz geniala lilla garageprojekt från ön Isola del Giglio i Tyrrenska havet, där den flamboyanta kultvinmakaren har några exceptionella fält tillägnade de lokala druvorna Ansonica, Vermentino och Trebbiano.
På den klippiga ön är vingårdarna så branta att lokalbefolkningen för 1000 år sedan var tvungen att hugga ut terrasser ur den rena graniten för att odla marken!
Resultatet är toskanskt vitt vin när det är som allra bäst! "CasaMatta" betyder direktöversatt "galet hus", men det finns absolut inget galet med detta läckra vita vin - om inte annat för dess otroligt låga pris!
Njut av det solo som aperitif - eller till antipasti, sushi, skaldjur, lätta asiatiska rätter, grillade marinerade grönsaker, pasta & pizza, krispiga sallader och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar Bibi Graetz Casamatta Bianco "Isola del Giglio" 2023 ØKO?
Den nya och uppgraderade Casamatta 2023 är bländande skarp i glaset med en ljus halmgul färg och en vacker citrusgrön nyans. En livlig mineralfiness möter dig vid första sniffen, sedan smälter läckra aromer av grillad citron, gröna örter, päron, persika, persika, ananas och färska nötter samman i den vackraste buketten. Vinet glider mjukt och uppfriskande över tungan, där böljande rena fruktnoter elegant smeker dina smaklökar. Gröna medelhavsörter, delikata blommiga nyanser, salt mineralitet och komplexa nötiga inslag lyfter den munrengörande finishen till en mycket hög nivå för prisklassen ... Kultvinet Testamatta har äntligen fått en lillebror - och det är mycket valuta för pengarna från en av Toscanas mest briljanta och unika vinmakare! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Honung
Honungsmelon
Päron
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bibi Graetz Casamatta Bianco "Isola del Giglio" 2023 ØKO passar bra till...
Om Bibi Graetz

“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glöm Brunello. Och glöm Chianti. Med perfekta 100 poäng i Decanter — och hela två Sangiovese-viner på James Sucklings senaste TOP 100 Wines of Italy — har Bibi Graetz trampat sina egna toskanska stigar mot vinvärldens absoluta kultklass.
Som winemaker är Bibi befriande autonom. Han struntar fullständigt i de standardiserande regelverken för DOC och DOCG — och trivs utmärkt i Toscana IGT:s betydligt friare ramar för kreativt utövande. Ledd av ikoniska Testamatta och Colore, som båda firar 20-årsjubileum i årgång 2019, är resultatet en serie helt unika och extremt spännande viner. Alla prydda med konstnärens egna, färgstarka etiketter.
Med en norsk mor och en israelisk far låg det inte precis i korten att den blonda Bibi Graetz skulle bli en av Italiens största vinmakare. Han växer upp i Florens omgivningar på sin farfars borg, Castello di Vincigliata, där de tillhörande vingårdarna länge arrenderades ut till lokala odlare.
Vid arrendeavtalens utgång i slutet av 1990-talet studerade Bibi Graetz vid Florens konstakademi, tills han plötsligt stod med ansvaret för familjens vingårdar. Mötet mellan den unge konstnärsaspiranten och de urgamla vinstockarna blev en avgörande — och karriärförändrande — kärlek vid första ögonkastet!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sedan dess har Bibi utvidgat sitt projekt till att omfatta druvor från 200 noggrant utvalda toskanska vinparceller, som likt färger på paletten levererar råmaterial till totalt fyra vinserier. Även om priserna varierar stort, håller alla viner imponerande nog fast vid Bibi Graetz grundläggande filosofi och kvalitetskriterier:
Extremt hög kvalitet från fält till källare. Ekologiskt odlade druvor. En förkärlek för toskanska druvsorter som Sangiovese, Canaiolo och Colorino. Fokus på äldre vinstockar, upp till 125 år gamla. Toscanas topplägen i svala 250–600 meters höjd – från Fiesole i norr till Siena i söder. Spontanjäsning med terrorets egna jäst. Ikonviner som Testamatta och Colore produceras endast i absoluta toppår — därför varken 2014 eller 2017. Alla etiketter designade av Bibi själv.
Utöver sina berömda röda viner har Bibi sedan 2016 producerat vita single-vingårdsversioner av både Testamatta och Colore. Båda Bianco-vinerna görs på druvan Ansonica och kommer från mycket gamla vinstockar på den toskanska ön Giglio, där havets speciella påverkan i samspel med en starkt granithaltig jordmån ger vita viner med stor och unik mineralitet. En upplevelse!
2019 köper Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Detta historiska byggnadsverk, ursprungligen en brittisk teater, inrymde som hotell i slutet av 1800-talet kändisar från drottning Victoria till Italiens drottning Margherita av Savojen. Samma exklusiva plats, med en inspirerande utsikt över Florens, är nu hem och arbetsplats för vinkonstnären Bibi Graetz. Här bor han. Och här tillverkar han sina ikoniska toppviner.
Från Toscanas bästa 100-poängs value, Testamatta, till kultvinernas Colore, sexiga Soffocone och Casamatta-seriens uppfriskande lyxvardagsviner… Bibi Graetz är inte bara Toscanas största excentriker – han är också kanske Italiens mest originella och spännande vinmakare. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener