



Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2016 i trækasse
"Den här Testamatta har så mycket personlighet!" - Bibi Graetz
Testamatta 2016 är Sangiovese på nästa nivå och ett måste för Brunello-fans som vågar tänka utanför boxen!
I en av Toscanas mest historiska årgångar har Bibi Graetz hittat en så episk balans mellan fruktkraft och Sangiovese-elegans att smaken blåser James Suckling och Robert Parker ur vattnet!
Efter 7 års källarmognad på fat och flaska stiger flaggskeppet till nya höjder med torkad tobak, cederträläder och tryffel som ger ett spännande komplext djup till Sangioveses saftiga charmiga frukt.
Njut av det till saftiga biffar, lamm med medelhavskryddor, mustiga pastarätter, svamp och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2016 i trækasse?
Testamatta 2016 presenterar en mörk körsbärsröd färg med subtil mognad nära kanten ... Nosen är ren gourmetglädje för fans av elegant Sangiovese! Doftande viol, lavendel och torkad timjan omsluter den vilt vibrerande röda körsbärsfrukten och toppas med nyanser av apelsinskal, svart te, skogsmark, rostade kryddor, lakrits och tryffel ... Wow! I gommen är det förföriskt med en kärna av frisk frukt som nästan darrar av energi och välbefinnande. Perfekt örtig och kryddig i eftersmaken, där fint polerade tanniner möter läckra, subtila nyanser från den långa fatlagringen. Det är mycket stor Sangiovese i glaset ... Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2016 i trækasse passar bra till...
Hur är Bibi Graetz Testamatta Toscana Rosso 2016 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese som Bibi Graetz väljer ut från upp till 80-åriga vinstockar på sina 5 bästa fält: Vincigliata, Londa, Lamole, Montefili och Siena (belägna på 250-600 meters höjd). För att säkerställa fruktens kvalitet går Bibi till ytterligheter: Varje fält, som är indelat i små lotter, skördas upp till 8 gånger - så varje druvklase skördas vid perfekt mognad!
Perfektionismen fortsätter i vingården, där druvorna sorteras ännu en gång. De avskalade druvorna pressas försiktigt före spontanjäsning med de naturligt förekommande jäststammarna från fälten (och källaren). Jäsningen sker i öppna 225-liters barriques med 6 manuella nedstampningar av druvskalen i musten per dag. Efter 7 till 10 dagars skalkontakt lagras vinerna (parcell för parcell) för 24 månaders mognad i en blandning av begagnade 225-liters barriques.
Druvor
SangioveseOm Bibi Graetz

“I continue to be impressed with the beautiful wines of Bibi Graetz" - Antonio Galloni
”Carefully crafted boutique wines… A high level garagiste” - Robert Parker
“Top 100 Wines of Italy” – James Suckling [#11 Colore 2019 | #60 Testamatta 2019]
“Trylledrik for voksne.” – René Langdahl
“Making wine is a form of art…” – Bibi Graetz
Glöm Brunello. Och glöm Chianti. Med perfekta 100 poäng i Decanter — och hela två Sangiovese-viner på James Sucklings senaste TOP 100 Wines of Italy — har Bibi Graetz trampat sina egna toskanska stigar mot vinvärldens absoluta kultklass.
Som winemaker är Bibi befriande autonom. Han struntar fullständigt i de standardiserande regelverken för DOC och DOCG — och trivs utmärkt i Toscana IGT:s betydligt friare ramar för kreativt utövande. Ledd av ikoniska Testamatta och Colore, som båda firar 20-årsjubileum i årgång 2019, är resultatet en serie helt unika och extremt spännande viner. Alla prydda med konstnärens egna, färgstarka etiketter.
Med en norsk mor och en israelisk far låg det inte precis i korten att den blonda Bibi Graetz skulle bli en av Italiens största vinmakare. Han växer upp i Florens omgivningar på sin farfars borg, Castello di Vincigliata, där de tillhörande vingårdarna länge arrenderades ut till lokala odlare.
Vid arrendeavtalens utgång i slutet av 1990-talet studerade Bibi Graetz vid Florens konstakademi, tills han plötsligt stod med ansvaret för familjens vingårdar. Mötet mellan den unge konstnärsaspiranten och de urgamla vinstockarna blev en avgörande — och karriärförändrande — kärlek vid första ögonkastet!
”I fell completely in love with it; from that day in 2000, I could not pull myself away from creating wines.” – Bibi Graetz
Sedan dess har Bibi utvidgat sitt projekt till att omfatta druvor från 200 noggrant utvalda toskanska vinparceller, som likt färger på paletten levererar råmaterial till totalt fyra vinserier. Även om priserna varierar stort, håller alla viner imponerande nog fast vid Bibi Graetz grundläggande filosofi och kvalitetskriterier:
Extremt hög kvalitet från fält till källare. Ekologiskt odlade druvor. En förkärlek för toskanska druvsorter som Sangiovese, Canaiolo och Colorino. Fokus på äldre vinstockar, upp till 125 år gamla. Toscanas topplägen i svala 250–600 meters höjd – från Fiesole i norr till Siena i söder. Spontanjäsning med terrorets egna jäst. Ikonviner som Testamatta och Colore produceras endast i absoluta toppår — därför varken 2014 eller 2017. Alla etiketter designade av Bibi själv.
Utöver sina berömda röda viner har Bibi sedan 2016 producerat vita single-vingårdsversioner av både Testamatta och Colore. Båda Bianco-vinerna görs på druvan Ansonica och kommer från mycket gamla vinstockar på den toskanska ön Giglio, där havets speciella påverkan i samspel med en starkt granithaltig jordmån ger vita viner med stor och unik mineralitet. En upplevelse!
2019 köper Bibi Graetz Villa Aurora i Fiesole. Detta historiska byggnadsverk, ursprungligen en brittisk teater, inrymde som hotell i slutet av 1800-talet kändisar från drottning Victoria till Italiens drottning Margherita av Savojen. Samma exklusiva plats, med en inspirerande utsikt över Florens, är nu hem och arbetsplats för vinkonstnären Bibi Graetz. Här bor han. Och här tillverkar han sina ikoniska toppviner.
Från Toscanas bästa 100-poängs value, Testamatta, till kultvinernas Colore, sexiga Soffocone och Casamatta-seriens uppfriskande lyxvardagsviner… Bibi Graetz är inte bara Toscanas största excentriker – han är också kanske Italiens mest originella och spännande vinmakare. Salute!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener