
Bodegas Luis Canas Crianza 2020
Världens bästa valuta för pengarna, enligt världens största vinkritiker, Robert Parker!
Ett av Riojas mest kända och ikoniska Crianza-viner finns nu äntligen hos Supervin.
Trots att Luis Cañas har mer än 100 år av banbrytande vinodlingshistoria bakom sig var det en gigantisk höjdpunkt för familjeproducenten när Robert Parker utsåg deras Crianza till världens bästa vinköp 2012.
Som om inte det vore nog backas den enastående kvaliteten upp av den berömda tidskriften Decanter Magazine, som lyfter fram vinet som ett av de bästa köpen år efter år.
Luis Cañas är ett namn som många kommer att känna igen och huset har satt tonen för Spaniens mest berömda vinregion sedan 1928. Sedan dess har fyra generationer utvecklat vingården, som nu ägs av Juan Luis Cañas, som också är ansvarig för de fantastiska vinerna "Bodegas Amaren".
Receptet på världens bästa värde finns i husets högt belägna vingårdar i det lyxiga Rioja Alavesa, som sedan länge odlas enligt ekologiska principer. Druvorna dubbelsorteras före jäsningen så att bara de bästa kommer med i det färdiga vinet.
Efter jäsningen lagras det i 12 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat, vilket ger den svartvinbärs- och körsbärscentrerade Tempranillo komplexa fatnoter av vanilj, mokka, cederträ och kokos.
.....
Njut till lamm, nötkött, svartfotskinka, pasta, pizza, vilt, barbecue, tapas, anka och osträtter. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Bodegas Luis Canas Crianza 2020?
Luis Cañas ikoniska Crianza seglar runt i glaset med en djup svartvinbärsröd färg. Vid första sniffen känner man essensen av Rioja med den mörka Tempranillo-frukten och framträdande fatkryddor... Svarta körsbär, plommon, svarta vinbär, fullmogna björnbär, lagrad balsamico och torkade örter omsluts av cederträ, lakrits, kaffe, rök, kokos och vanilj från den lyxiga fatlagringen. På tungan är Tempranillo underbart mjukt och balanserat med oceaner av kryddig mörk bärfrukt. Kryddiga örter och frisk mineralitet ger ytterligare klass åt smaken, som avslutas med sammetslena tanniner och fatkryddor. En av de bästa och mest kända Rioja Crianzas på marknaden! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Bodegas Luis Canas Crianza 2020 passar bra till...
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll