





Bodegas Luis Cañas Reserva 2018
Om du vill ha den bästa Rioja Reserva på marknaden för priset... Då behöver du inte leta längre än Luis Cañas i den nya årgången 2018!
Med ett imponerande genomsnittligt betyg på 4,2 stjärnor på Vivino är smashhiten Bodegas Luis Canas Reserva 2018 precis där uppe med toppnamn som La Rioja Alta Viña Ardanza Reserva, (Finca Ygay) Marqués de Murrieta Reserva, Roda Reserva och Remelluri Reserva i samma årgång!
Med andra ord får du "det bästa värdet för pengarna i spanska Rioja", och kvaliteten är allt annat än slumpmässig...
Master of Wine Tim Atkin utser Bodegas Luis Cañas till årets vinmakare i Rioja för dess särskilda fokus på värdet av gamla vinstockar. Den koncentration och mineralitet som de gamla Tempranillo-rötterna suger upp från några av Riojas bästa terroirer är fenomenal.
Du kommer att smaka det från första klunken av denna fantastiska Rioja Reserva från 40-åriga vinstockar i det prestigefyllda Rioja Alavesa-distriktet. Frukten toppas med 18 månaders lyxig mognad på franska och amerikanska ekfat.
Buteljerad utan filtrering... All smak, torrsubstans och lagringspotential måste komma in i flaskan om du siktar på det bästa Rioja Reserva-värdet på marknaden som Luis Cañas!
Njut av detta vin till röda biffar, lamm, vilt, mustiga tapas och grytor samt lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Bodegas Luis Cañas Reserva 2018?
Luis Cañas Reserva 2018 är rik och mörk i glaset... Nosen är tydligt "old vine"-koncentrerad med oceaner av saftiga svarta plommon, solmogna björnbär, viol och vildhallon, berikad med djupa Reserva-kryddiga toner av cigarrlåda, söt piptobak, choklad, kokosnöt, dill, mynta och vanilj från den 18 månader långa fatlagringen... Japp, det är enorm Tempranillo i glaset! På gommen får du den djärva och eminent kryddiga fruktkraften hos en dyr Ribera del Duero, medan Rioja Alavesas unika, svala mineralitet gör drickupplevelsen extra saftig och uppfriskande. Inslag av peppar och örter blandas med biffvänliga tanniner i den vackra avslutningen... Rioja Reserva när den är som bäst för priset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Cederträ
Kokos
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Luis Cañas Reserva 2018 passar bra till...
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll