



Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio 2019 i trækasse
Riojas första officiellt "perfekta" årgång sedan 2011 har landat ... Superåret 2019 är helt enkelt fantastiskt!
Det är viner från enskilda vingårdar som denna El Palacio, och arbetet med terroirens gamla vinstockar, som har gjort Luis Cañas till Tim Atkins Rioja Grower of the Year.
Här går vi verkligen tillbaka till grunderna - singelfältet "El Palacio" är en mulbetäckt mikroterroir som ligger precis utanför Luis Cañas källarbyggnad. Här bestämmer inte vinmakaren vinets sammansättning - det gör fältet självt.
Detta är en fältblandning av samplanterade druvsorter som har förblivit oförändrad sedan fältet planterades 1969.
Ryggraden är mörk, körsbärssmakande Tempranillo, kompletterad med elegant kryddig Graciano. En touch av vit Viura ger den sista aromatiska finessen till detta mästerliga terroirvin.
"El Palacio" består av tre olika terrasser, var och en med sin egen exponering och höjdskillnad. De olika mikroklimaten bidrar alla till komplexiteten i denna lyxiga Rioja, som lagras för vinst i källaren med 100% nya franska ekfat. Vinet mognar i totalt 38 månader på fat och flaska innan det släpps.
Produktionen är mikroskopisk och inkapslar själen i Luis Cañas vinhistoria i Rioja. El Palacio är bara 2,61 hektar stort och producerar cirka 800 lådor vin per år. Vi har delat ut en liten del... Skynda på!
.......
Njut av det till grillat lamm med örter, saftiga biffar, blackfootskinka, vilt, matiga tapas, ankbröst och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio 2019 i trækasse?
El Palacio 2019 erbjuder djärv och mörk körsbärsröd i glaset... Nosen utstrålar elegans med en nästan elektrisk nerv av mineralitet som darrar under den kraftfulla frukten, toppad med en gudomligt aromatisk, parfymerad blommighet och Rioja-klassiska lyxkryddor från fatlagring ... Titta, det är en stor Tempranillo i glaset! Vinet glider mjukt som grädde och sammet över tungan, medan smaken utvecklar hela Rioja-repertoaren ... från rosor, apelsinskal, saftiga mörka körsbär, blåbär och björnbär till komplexa toner av engelsk lakrits, kaffe, vanilj, balsamico, rök, skogsmark och cederträ. Eftersmaken är oändlig och fylld av oceaner av mogen bärfrukt, örter och tobak. Stora biffvänliga tanniner ... WOW, bara wow. Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.
Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio 2019 i trækasse passar bra till...
Hur är Bodegas Luis Canas Rioja El Palacio 2019 i trækasse framställt?
Årgång 2019 är gjord av en fältblandning bestående av 80% Tempranillo, 18% Graciano och 2% Viura. De olika druvsorterna planteras tillsammans på den gamla ensamåkern "El Palacio", som ligger på cirka 500 meters höjd - precis framför Luis Cañas vinkällare. Vingården planterades redan 1969. När druvorna skördats jäses de på temperaturkontrollerade franska ekfat där de macererar med druvskalen för att extrahera färg, smak och tannin. Efter jäsningen överförs vinet till franska ekfat där det utvecklar komplexitet och aromatisk intensitet under 14 månader. Nya 500-liters ekfat används. Efter buteljering lagras vinet i källaren för ytterligare minst 24 månaders mognad innan det släpps.
Om Luis Canas

„The best wines can only be made from the best grapes.“
Många danskar känner sannolikt igen namnet Luis Cañas när de ser en vin från Rioja. I årtionden har den legendariska vingården varit synonym med högkvalitativa viner i gammal stil från Spaniens mest anrika region.
Grundaren av det berömda vinhuset, Luis Cañas, föddes 1928, och även om det nu är nästan 100 år sedan så hade förfäderna redan då bedrivit vinodling i hundra år. Vin är en del av familjen Cañas DNA, som har reserverat flera kapitel i Riojas historieböcker.
I början av 1900-talet var Cañas känt för att göra fruktiga och lättdruckna viner, jästa på hela klasar enligt Beaujolais-metoden med kolsyrejäsning. Vinet tillverkades i en underjordisk källare för att sedan transporteras i stora tunnor mer än 100 kilometer med mulor längs dammiga landsvägar till Bilbao och San Sebastián, där allt såldes vidare till stora kooperativ. Det var recepten för alla vinodlare vid den tiden i Rioja Alavesa, ett av regionens ledande underområden. Allt förändrades först efter ett slumpartat möte 1970.
Luis Cañas satt på torget och njöt av en av sina egna viner tillsammans med vänner när en man frågade om han fick smaka. Mannen visade sig vara ordförande för en berömd gastronomisk loge som genast fick smak för Luis viner. Snart återvände hela sällskapet för mer vin, och det gav Luis blodad tand. Nu skulle det vara slut med att sälja till stora kooperativ. Kort därefter grundade han familjens bodega och blev den första vinbonden i Rioja Alavesa att buteljera sitt eget vin under eget namn, vilket bröt med en hårt rotad tradition och senare banade väg för otaliga andra producenter med samma dröm. Här börjar den kommersiella eran för Rioja-vin och det tog fart 1989 när nuvarande ägaren Juan Luis Cañas tog över tyglarna i familjeföretaget.
Juan Luis ville inte bara göra bra unga viner utan började specialisera sig på så kallade Crianza-viner, som genomgår minst sex månader på ekfat (gärna en blandning av amerikanska och franska), utformade för att lagras längre. För detta ändamål byggde han 1994 en ny, toppmodern anläggning med optimala förutsättningar för fatlagring.
De fatlagrade vinerna blev en enorm framgång och höjdpunkten kom för Juan Luis när ingen mindre än Robert Parker 2012 utsåg deras Crianza till världens bästa value for money-köp.
Idag är Luis Cañas en av de stora aktörerna i Rioja och producerar varje år upp till två miljoner flaskor från sina mer än 350 hektar vinmarker. Det motsvarar ungefär hälften av hela Pomerol-appellationen i Bordeaux. Trots de stora arealerna och volymerna lyckas de fortfarande skapa terroirtrogna Rioja-viner utifrån ekologiska och biodynamiska principer. Juan Luis son Jon är redan en fast del av teamet och den fjärde generationen står redo att ta över och bygga vidare på Luis Cañas legendariska status i Rioja.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener


















