0Varukorg

Tillbaka

Bodegas Mancuso Garnacha 2023

Spanien

Spanien, Carinena

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
399,95 SEK
6 fl. per st.
299,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Vin.connaisseur
Value: ★★★★★★ 6/6 Vin.connaisseur
93 Point Mad og Monopolet
16,5/20 Point Jancis Robinson

Beställ före

15 timmar 26 min

så skickar vi det idag!

Bodegas Mancuso Garnacha 2023

Spanien

Spanien, Carinena

13,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"95 point. Stor spansk Garnacha med dybde og energi! ... Et mesterværk til prisen. Value: ★★★★★★ 6/6 (1 stk 249,95 / 6 stk 189,95) " - Vin.connaisseur

"94 points. It has notes of aromatic herbs, thyme, rosemary, lavender, crunchy berry fruit, and it has a medium-bodied palate and fine tannins... with some cherries in liqueur with herbal finesse, precise and elegant." - Robert Parker(tidl. årg.)

“In my view, Cariñena is the best region in the world, it’s like a mini paradise filled with incredible vineyards.” - Jorge Navascués

Vaxförseglad underbar Garnacha med ett seriöst rekordförsök i världens bästa prisvärde! Tidigare topprankad med 94 poäng från Robert Parker och en ”release price” på 35$ motsvarande drygt 280 DKK. Priset vi kan erbjuda dig hos Supervin.se är groteskt lågt!

Bakom vinet står en av Spaniens absolut skickligaste vinmakare, Jorge Navascues, som etablerade sin stjärnstatus hos Rioja-ikonen Contino och senast hos Zorzal i Navarra, där han i egenskap av konsulterande vinmakare gjort några av Spaniens bästa Garnacha-viner.

Jorges hjärtebarn är dock Bodegas Mancuso i appellationen Cariñena, där han sedan millennieskiftet varit fanbärare för Garnacha-druvans stora kvaliteter när den odlas med gamla stockar i Navarras höjder. Hans arbete gav honom nyligen titeln som årets winemaker hos Tim Atkin.

 Winemaker of the year – Jorge Navascues. As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” - Tim Atkin

Mancuso Garnacha är framställd på 100% Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast i kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. 65% av vinet mognar i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, vilka bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som i stilen mer påminner om Châteauneuf (enligt Jancis Robinson) än om de saftdrivna madridska Gredos-Garnacha. Enligt Jorge kan vinet här utan problem lagras upp till 15 år och vinna ytterligare komplexitet i smaken.

Njut av den till lamm, rött nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås och barbecue. Servera vid 16–18°C.

1 fl. per st.
399,95 SEK
6 fl. per st.
299,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point Vin.connaisseur
Value: ★★★★★★ 6/6 Vin.connaisseur
93 Point Mad og Monopolet
16,5/20 Point Jancis Robinson

Beställ före

15 timmar 26 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Bodegas Mancuso Garnacha 2023

95 Point

Vin.connaisseur

Stor spansk Garnacha med dybde og energi! Masser af vilde bær, viol, urter og et strejf af grafit. Smagen er koncentreret men silkeblød – intens frugt, frisk syre og mineralsk nerve. Et mesterværk til prisen. 1 stk 249,95 / 6 stk 189,95

Value: ★★★★★★ 6/6

Vin.connaisseur

93 Point

Mad og Monopolet

Denne er én af de spanske bomber, som du altid bør have stående - den går nemlig til stort set alle retter med kød - julemad, simreretter, en stor steak, you name it, så er der et match. Den er fyldt med duft af mørke brombær, lakridskonfekt, friske urter og viol. I munden er den fyldig, intens og udover en magtdemonstration af frugtfylde, så har den også friskhed, som skaber balance. Flot glas! 1 fl. pr. stk. 249,95 DKK / BEDSTE PRIS 6 fl. pr. stk. 99,95 DKK

16,5/20 Point

Jancis Robinson

New wine. Mid crimson. Sturdier than the most fashionable Spanish Garnachas. Masses of impact! This is more Châteauneuf than Gredos but it's great value. Jewelly sweet fruit but with enough tannin and acidity to keep it appetising. Really very exciting indeed – not least because there is a bit of evolution as well as this great fruit. Navascués strikes again! Beautifully rich yet composed for current drinking.

95 Point(tidigare årgång)

Verema

94 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The 2021 Mancuso was produced with Garnacha from four rented plots and two they own, all around 60-year-old vines on slate, clay and limestone soils, including all the three different ones in the village of Almonacid de la Sierra. It fermented with part of full clusters, and 65% of the volume matured in concrete and the rest in 500-liter barrels. It has notes of aromatic herbs, thyme, rosemary, lavender, crunchy berry fruit, and it has a medium-bodied palate and fine tannins. 2021 was an excellent vintage, with good ripeness, contained alcohol and very healthy grapes, and the resulting wine has 13.5% alcohol, with a pH of 3.39 and 5.8 grams of acidity. The wines from the zone have never had acidity and freshness like these, but it keeps the character of the zone, with some cherries in liqueur with herbal finesse, precise and elegant. 6,000 bottles produced. It was bottled in August 2023.

94 Point(tidigare årgång)

Tim Atkin

92 Point(tidigare årgång)

Decanter

A powerful but elegant wine with lots of energy. The old-vine Garnacha here offers aromatic mountain herbs and spice as well as a fresh green note of tomato vine. It spends a year in 500L oak, bringing a lovely savoury, balsamic character. The tannins are fine and the finish very long, with savoury green olive and persistent red fruit. Offers outstanding value.

Hur smakar Bodegas Mancuso Garnacha 2023?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Nyss upphälld från den vaxförseglade lyxflaskan seglar Mancuso Garnacha 2023 runt i glaset med en intensiv körsbärsröd färg. Doften öppnar sig intensivt med vilda bergsörter som timjan, rosmarin och lavendel, som vackert vävs samman med friska toner av krossade körsbär, solmogna hallon och krispiga jordgubbar. Ett par varv i glaset avslöjar ytterligare nyanser av krossad skiffer, lakrits, gröna oliver, balsamico och en aning choklad och torkad frukt. På tungan glider vinet elegant med vibrerande röd frukt och en saftig friskhet som vittnar om det svala, högt belägna terroiren. De silkeslena tanninerna ger struktur utan att dominera, medan fatlagringen i stora 500-litersfat tillför diskret komplexitet med kryddiga och balsamiska toner. Eftersmaken är lång och mineralisk, med en ihållande kärna av röda bär och örtig finess. Drick nu, eller lagra de närmaste 10–15 åren.

Smaknoter

Smakprofil

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Bodegas Mancuso Garnacha 2023 passar bra till...

Hur är Bodegas Mancuso Garnacha 2023 framställt?

Mancuso Garnacha är framställd på 100 % Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast i kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. De gamla stockarna odlas utan pesticider och herbicider, och den låga avkastningen på endast 2,5 kg per vinstock säkerställer en extrem koncentration. Druvorna handskördas och selekteras minutiöst, varefter macerationen varar i nästan 50 dagar vid kontrollerade 24–26 ºC med dagliga överpumpningar för maximal färg och arom. Efter avslutad jäsning lagras 65 % av vinet i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, vilka bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som utan problem kan utvecklas i upp till 15 år från skördeåret.

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Amfora/ Betongägg

Om Bodegas Mas de Mancuso

”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com

Jorge Nevascués – “Winemaker of the Year“ . “As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” – Tim Atkin

Byd velkommen til Jorge Nevascués - er en af Spaniens mest respekterede ønologer og tredje generation i en familie af vinmagere fra Aragón. Udråbt til et regulært vingeni af Jancis Robinson og senest kåret til ”Winemaker of the year” af Master of Wine, Tim Atkin. Så er tonen ligesom slået an.

Jorge er idémanden bag Mas de Mancuso, hvor han driver et kompromisløst terroir-fokuseret projekt i Almonacid de la Sierra, i den for mange ukendte appellation, DO Cariñena. For dem, der ikke er inde i Aragóns lokalgeografi, så befinder vi os godt tre timers kørsel ind i landet fra Barcelona.

Her arbejder Jorge og hans team med tudsegamle vinstokke, nogle op til 70 år gamle, plantet i 600–700 meters højde på skifer- og kalkholdige jorde. Alt arbejde i marken foregår med håndkraft, og ingen form for kunstig gødning anvendes – respekten for naturen og vinplanterne er i højsædet.

Selvom Mas de Mancuso høster imponerende ratings Robert Parker, James Suckling og Guía Peñin, så er Jorge måske mest kendt for sin rolle som feteret chefvinmager hos Viñedos del Contino, hvor han er manden bag nogle af Riojas mest ikoniske vine – flere af dem hædret med op til 98 point hos James Suckling.

Jorge Navascués hører til blandt Spaniens mest visionære fortolkere af Garnacha-druen som i øjeblikket er et kæmpe hit på den international vinscene. Han har dog været i gang de seneste 25 år og har viet en stor del af sit liv til at dygtiggøre sig i lige netop denne drue.

Hvor mange producenter i det varme Cariñena stræber efter kraft og volumen, søger Navascués i stedet transparens, friskhed og finesse. Hans stil minder mere om Bourgogne end om Châteauneuf-du-Pape, med deres elegante parfumerede frugt, luftige struktur og fine, kalkede mineralitet. Gæringen foregår med spontan gæring og delvis hele klaser i betonkar for at bevare vinens energi og florale karakter. Modningen sker i store, neutrale fade og cementtanke, hvor træet ikke får lov til at overdøve terroirets stemme. Under jorden i de historiske kældre fra det 15. århundrede hviler vinene ved konstant temperatur og fugtighed – helt uden moderne teknologi.

Mas de Mancuso-serien er Jorge Nevascués’ flagskibsvine og omfatter desuden også en hvidvin på Macabeo, der blev kåret til ”White wine of the year” hos Tim Atkin med 97 points. Er du til value i verdensklasse, så kast dig rolig ud i Jorges ”Cutio”-vine, der høster Parker-ratings på op til 93 points og samtidig holder deres priser LANGT under 100 kroner.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

16–18 °C

Lagringspotential

10-15 år från årgången

Lagring

Fat-/ EkfatslagringAmfora/ Betongägg

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter