
Bodegas Mancuso Garnacha 2023
“In my view, Cariñena is the best region in the world, it’s like a mini paradise filled with incredible vineyards.” - Jorge Navascués
Vaxförseglad underbar Garnacha med ett seriöst rekordförsök i världens bästa valuta för pengarna! Tidigare topprankad med 94 poäng av Robert Parker och en ”release price” på 35$ motsvarande drygt 280 DKK. Det pris vi kan erbjuda dig hos Supervin.se är groteskt lågt i jämförelse.
Bakom vinet står en av Spaniens absolut skickligaste vinmakare, Jorge Navascues, som grundlade sin stjärnstatus hos Rioja-ikonen Contino och senast hos Zorzal i Navarra, där han i egenskap av konsulterande winemaker har gjort några av Spaniens bästa Garnacha-viner.
Jorges hjärteprojekt är dock Bodegas Mancuso i appellationen Cariñena, där han sedan millennieskiftet varit fanbärare för Garnacha-druvans stora kvaliteter när den odlas på gamla vinstockar i Navarras höjder. Hans arbete gav honom nyligen titeln som årets winemaker av Tim Atkin.
“Winemaker of the year – Jorge Navascues. As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” - Tim Atkin
Mancuso Garnacha är producerad på 100% Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast vid kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. 65% av vinet lagras i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, som bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som i stilen mer påminner om Châteauneuf (enligt Jancis Robinson) än om de saftiga madrilenska Gredos-Garnacha. Enligt Jorge kan vinet lätt lagras i upp till 15 år med ytterligare utveckling i smaken.
Njut av den till lamm, rött nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås och barbecue. Servera vid 16–18 °C.
Hur smakar Bodegas Mancuso Garnacha 2023?
Nyss upphälld från den vaxförseglade lyxflaskan seglar Mancuso Garnacha 2023 runt i glaset med en intensiv körsbärsröd färg. Doften öppnar sig intensivt med vilda bergsörter som timjan, rosmarin och lavendel, som vackert vävs samman med friska toner av krossade körsbär, solmogna hallon och krispiga jordgubbar. Ett par varv i glaset avslöjar ytterligare nyanser av krossad skiffer, lakrits, gröna oliver, balsamico och en aning choklad och torkad frukt. På tungan glider vinet elegant med vibrerande röd frukt och en saftig friskhet som vittnar om det svala, högt belägna terroiren. De silkeslena tanninerna ger struktur utan att dominera, medan fatlagringen i stora 500-litersfat tillför diskret komplexitet med kryddiga och balsamiska toner. Eftersmaken är lång och mineralisk, med en ihållande kärna av röda bär och örtig finess. Drick nu, eller lagra de närmaste 10–15 åren.
Smaknoter
Blåbär
Herbes de Provence
Jordgubbe
Torkad frukt
Våta stenar
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Mancuso Garnacha 2023 passar bra till...
Hur är Bodegas Mancuso Garnacha 2023 framställt?
Mancuso Garnacha är framställd på 100 % Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast i kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. De gamla stockarna odlas utan pesticider och herbicider, och den låga avkastningen på endast 2,5 kg per vinstock säkerställer en extrem koncentration. Druvorna handskördas och selekteras minutiöst, varefter macerationen varar i nästan 50 dagar vid kontrollerade 24–26 ºC med dagliga överpumpningar för maximal färg och arom. Efter avslutad jäsning lagras 65 % av vinet i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, vilka bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som utan problem kan utvecklas i upp till 15 år från skördeåret.
Druvor
Grenache (Garnacha)Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener