





Bodegas Mancuso Garnacha 2023
“In my view, Cariñena is the best region in the world, it’s like a mini paradise filled with incredible vineyards.” - Jorge Navascués
Vaxförseglad underbar Garnacha med ett seriöst rekordförsök i världens bästa prisvärde! Tidigare topprankad med 94 poäng från Robert Parker och en ”release price” på 35$ motsvarande drygt 280 DKK. Priset vi kan erbjuda dig hos Supervin.se är groteskt lågt!
Bakom vinet står en av Spaniens absolut skickligaste vinmakare, Jorge Navascues, som etablerade sin stjärnstatus hos Rioja-ikonen Contino och senast hos Zorzal i Navarra, där han i egenskap av konsulterande vinmakare gjort några av Spaniens bästa Garnacha-viner.
Jorges hjärtebarn är dock Bodegas Mancuso i appellationen Cariñena, där han sedan millennieskiftet varit fanbärare för Garnacha-druvans stora kvaliteter när den odlas med gamla stockar i Navarras höjder. Hans arbete gav honom nyligen titeln som årets winemaker hos Tim Atkin.
“Winemaker of the year – Jorge Navascues. As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” - Tim Atkin
Mancuso Garnacha är framställd på 100% Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast i kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. 65% av vinet mognar i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, vilka bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som i stilen mer påminner om Châteauneuf (enligt Jancis Robinson) än om de saftdrivna madridska Gredos-Garnacha. Enligt Jorge kan vinet här utan problem lagras upp till 15 år och vinna ytterligare komplexitet i smaken.
Njut av den till lamm, rött nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås och barbecue. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Bodegas Mancuso Garnacha 2023?
Nyss upphälld från den vaxförseglade lyxflaskan seglar Mancuso Garnacha 2023 runt i glaset med en intensiv körsbärsröd färg. Doften öppnar sig intensivt med vilda bergsörter som timjan, rosmarin och lavendel, som vackert vävs samman med friska toner av krossade körsbär, solmogna hallon och krispiga jordgubbar. Ett par varv i glaset avslöjar ytterligare nyanser av krossad skiffer, lakrits, gröna oliver, balsamico och en aning choklad och torkad frukt. På tungan glider vinet elegant med vibrerande röd frukt och en saftig friskhet som vittnar om det svala, högt belägna terroiren. De silkeslena tanninerna ger struktur utan att dominera, medan fatlagringen i stora 500-litersfat tillför diskret komplexitet med kryddiga och balsamiska toner. Eftersmaken är lång och mineralisk, med en ihållande kärna av röda bär och örtig finess. Drick nu, eller lagra de närmaste 10–15 åren.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Bodegas Mancuso Garnacha 2023 passar bra till...
Hur är Bodegas Mancuso Garnacha 2023 framställt?
Mancuso Garnacha är framställd på 100 % Garnacha från 50–70 år gamla vinstockar som klamrar sig fast i kalkhaltiga lerjordar på 600–650 meters höjd vid Almonacid de la Sierra i Cariñena. De gamla stockarna odlas utan pesticider och herbicider, och den låga avkastningen på endast 2,5 kg per vinstock säkerställer en extrem koncentration. Druvorna handskördas och selekteras minutiöst, varefter macerationen varar i nästan 50 dagar vid kontrollerade 24–26 ºC med dagliga överpumpningar för maximal färg och arom. Efter avslutad jäsning lagras 65 % av vinet i neutrala betongtankar och resten i stora 500-liters franska fat, vilka bevarar fruktens renhet och ger en diskret kryddig finess. Resultatet är en terroirdriven Garnacha med kraft och elegans, som utan problem kan utvecklas i upp till 15 år från skördeåret.
Druvor
Grenache (Garnacha)Om Bodegas Mas de Mancuso
”Jorge’s career has been meteoric...He is one of the best winemakers I have been lucky enough to meet” – Jancis Robinson.com
Jorge Nevascués – “Winemaker of the Year“ . “As the winemaker at his family’s estate Mas de Mancuso, Jorge is already responsible for some of the most outstanding wines in Cariñena and Aragón.” – Tim Atkin
Byd velkommen til Jorge Nevascués - er en af Spaniens mest respekterede ønologer og tredje generation i en familie af vinmagere fra Aragón. Udråbt til et regulært vingeni af Jancis Robinson og senest kåret til ”Winemaker of the year” af Master of Wine, Tim Atkin. Så er tonen ligesom slået an.
Jorge er idémanden bag Mas de Mancuso, hvor han driver et kompromisløst terroir-fokuseret projekt i Almonacid de la Sierra, i den for mange ukendte appellation, DO Cariñena. For dem, der ikke er inde i Aragóns lokalgeografi, så befinder vi os godt tre timers kørsel ind i landet fra Barcelona.
Her arbejder Jorge og hans team med tudsegamle vinstokke, nogle op til 70 år gamle, plantet i 600–700 meters højde på skifer- og kalkholdige jorde. Alt arbejde i marken foregår med håndkraft, og ingen form for kunstig gødning anvendes – respekten for naturen og vinplanterne er i højsædet.
Selvom Mas de Mancuso høster imponerende ratings Robert Parker, James Suckling og Guía Peñin, så er Jorge måske mest kendt for sin rolle som feteret chefvinmager hos Viñedos del Contino, hvor han er manden bag nogle af Riojas mest ikoniske vine – flere af dem hædret med op til 98 point hos James Suckling.
Jorge Navascués hører til blandt Spaniens mest visionære fortolkere af Garnacha-druen som i øjeblikket er et kæmpe hit på den international vinscene. Han har dog været i gang de seneste 25 år og har viet en stor del af sit liv til at dygtiggøre sig i lige netop denne drue.
Hvor mange producenter i det varme Cariñena stræber efter kraft og volumen, søger Navascués i stedet transparens, friskhed og finesse. Hans stil minder mere om Bourgogne end om Châteauneuf-du-Pape, med deres elegante parfumerede frugt, luftige struktur og fine, kalkede mineralitet. Gæringen foregår med spontan gæring og delvis hele klaser i betonkar for at bevare vinens energi og florale karakter. Modningen sker i store, neutrale fade og cementtanke, hvor træet ikke får lov til at overdøve terroirets stemme. Under jorden i de historiske kældre fra det 15. århundrede hviler vinene ved konstant temperatur og fugtighed – helt uden moderne teknologi.
Mas de Mancuso-serien er Jorge Nevascués’ flagskibsvine og omfatter desuden også en hvidvin på Macabeo, der blev kåret til ”White wine of the year” hos Tim Atkin med 97 points. Er du til value i verdensklasse, så kast dig rolig ud i Jorges ”Cutio”-vine, der høster Parker-ratings på op til 93 points og samtidig holder deres priser LANGT under 100 kroner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























