
Domaine de la Tour Chablis 1er Cru Monts-Mains 2023
"Wines från själva Montmains tenderar att vara friskare, mineraligare och mer eleganta än sina ibland mer "strukturerade" grannar på de brantare sluttningarna i söder." - Wine-Searcher
Toppmärket Montmains, även känt som Monts-Mains, är en av de mest mineralrika 1er Cru-terroirerna i Chablis och garanterar unikt värde i glaset!
Bland 40 platser som har rätt till Chablis 1er Cru-klassificering rankas Montmains så högt i hierarkin att kvaliteten ofta når snubblande nära Grand Cru.... En TOPP 6 CHABLIS PREMIER CRU hos Robert Parker!
Montmains fossilhaltiga Kimmeridge-mergel samverkar med den svala terroirens långsamma druvmognad för att producera Chablis med en unik mineralfiness som Domaine de la Tour kompletterar med "Raveneau-stil" nötiga kryddor från partiell fatjäsning i denna ofta guldmedaljvinnande prakt!
Familjen har tillverkat vin i mer än 200 år. På grund av sin blygsamma produktion, cirka 25.000 flaskor per år, har Domaine de la Tours utmärkta vita viner mirakulöst nog förblivit en av de bäst bevarade hemligheterna i Chablis.
De flesta flaskor säljs lokalt. Resten slukas av Chablis-törstiga vinentusiaster i USA, Kanada, Singapore, Belgien, Italien, Tyskland, Sydkorea, Irland ... och nu äntligen Danmark!
Behöver vi understryka att vi tilldelats ytterst få flaskor? Nu börjar kampen om detta flaggskepp från endast 3,30 hektar i en av de mest eftertraktade vingårdarna i Chablis...
Njut till skaldjur, ångkokt lax, sushi, tapas, krispiga grönsaksrätter, fågel, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Domaine de la Tour Chablis 1er Cru Monts-Mains 2023?
Domaine de la Tour Chablis 1er Cru Monts-Mains 2023 är kristallklar i glaset med en frisk, gyllengrön ton. Näsan är äventyrlig med aromer av hasselnötter, delikata vita blommor, äpple, päron, saltad citrus, våt kalksten, flinta, vit persika, rök, mandelkex och en antydan till tropisk ananas. I munnen flyter vinet graciöst och härligt krämigt; frukten visar förnämlig precision, friskhet och mineralisk elegans, vilket i den långa avslutningen förstärks av perfekt kryddiga nyanser från partiell fatjäsning. Detta är ett fantastiskt Monts-Mains, med en nyansrikedom och komplexitet som trotsar priset och kommer förvånansvärt nära Grand Cru. Drick nu eller spara +10 år från årgången.
Smaknoter
Citron
Nötter
Päron
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine de la Tour Chablis 1er Cru Monts-Mains 2023 passar bra till...
Hur är Domaine de la Tour Chablis 1er Cru Monts-Mains 2023 framställt?
Mont-Mains 2023 är gjord på 100 % Chardonnay som Domaine de la Tour skördar från 3,30 hektar fossil märgelsten på den svala 1er Cru Montmains. Genom att jäsa sitt flaggskepp både i ståltankar och i små ekfat kombinerar den lilla familjeproducenten ett klassiskt fruktigt och mineraliskt uttryck med en elegant nötaktig, Grand Cru-liknande komplexitet. Efter den mjukgörande malolaktiska jäsningen mognar det vita vinet i ståltankar för att bevara frukten.
Druvor
ChardonnayOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener




















 UNDER 6 fl. TILLBAKA - BÄSTA PRIS V. 1 ST.
 UNDER 6 fl. TILLBAKA - BÄSTA PRIS V. 1 ST.




