





Broccardo Barbera d'Alba Martinella 2023
"Piedmont-vin: Druvproduktionen minskar med 15%, men skörden 2023 är "åtta stjärnor"" - Wine Italy 24
Broccardos topprecenserade Barbera har länge varit en av våra mest populära Piemonte-flaskor... Men var försiktig!
Betydligt färre flaskor har producerats i den nya årgången Piemonte 2023, där kvaliteten och därmed efterfrågan är som störst.
Mikroproducenten Broccardo gör denna Barbera från syd- och sydvästvända toppvingårdar i sin hemkommun Monforte d'Alba, känd för några av de dyraste och mest exklusiva Barolovinerna. Familjen har bara några få hektar mark för den lilla produktionen, men å andra sidan är man extra noga med att säkerställa kvaliteten från fält till källare ...
... som en av flera entusiastiska recensenter mycket exakt har noterat.
De handplockade druvorna levererar stor, läcker kraftfull frukt innan Barbera Martinella avslutas med cirka 10 månader på nästan nya franska barrique- och tonneauxfat. Helt oöverträffat för prisklassen.
Barbera passar utmärkt till pasta, pizza och andra populära italienska rätter, och Broccardos vackra version klarar med lätthet en saftig biff. Utmärkt...
...
Njut av det till biffar, ljust kött, pasta, pizza, charkuterier och ost. Eller som ett saftigt, mysigt glas! Servera vid 15-17°C
Hur smakar Broccardo Barbera d'Alba Martinella 2023?
Barbera d'Alba Martinella 2023 har en djärv mörklila björnbärsfärg i glaset ... Näsan är enormt fruktintensiv med aromer av lakrits, skogshallon, björnbär, blå plommon, örtkryddor och violer som spelar läckert mot en subtil kryddighet av rostade espressobönor och vaniljstång ... Smaken är rik med hinkvis av röda och svarta bär på gommen. Du känner den vibrerande friskheten från Barbera-druvan och mineraliteten i Barolo-terroiren, medan fatnoterna ger allvarlig komplexitet till den långa finishen. Silkeslena tanniner. En fantastisk Barbera från familjen Broccardo! Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Hallon
Kaffe
Lakrits
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Broccardo Barbera d'Alba Martinella 2023 passar bra till...
Om Broccardo

”Broccardo har i en årrække taget det ene veltimede skridt efter det andet i retning af toppen af vinproducenter.” – Flaskehalsen
Vin och värde i världsklass… Broccardos stora internationella genombrott är ett faktum!
Vid Decanter World Wine Awards 2024, med över 18 000 deltagande viner, kommer ledande experter efter upprepade blindprovningar fram till världens 50 bästa viner.
Med imponerande 97 poäng klarade Broccardos Barolo Bricco San Pietro 2020 (som en av endast fyra italienska röda viner!) cutten till ”Best in Show Top 50 wines”.
Familjen Broccardo har tillverkat vin med bas i prestigefyllda Monforte d’Alba sedan 1900. Idag drivs det lilla vinhuset av de tre syskonen Filippo, Laura och Federica, som har fördelat uppgifterna dem emellan på följande sätt: Federica sköter vingården och källarna. Laura fungerar som exportchef, medan Filippo är vinmakare.
Familjens 13 hållbart odlade hektar sträcker sig över fyra cru-vingårdar i kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. På de enskilda cru-vingårdarna Paiagallo, Ravera och San Giovanni odlas uteslutande Nebbiolo, medan Bricco San Pietro levererar Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Arneis i toppkvalitet.
I källaren har Filippo fokus på frukten, som han för fram i smakbilden genom att i första hand använda stora, smakneutrala fat. Alla Broccardos Barolo-viner från enskilda vingårdar görs enligt samma recept, så vinernas terroirmässiga karaktärsdrag och olikheter framträder med fascinerande tydlighet.
Man får inte heller glömma den eleganta och persikoaromatiska vita vinen ”Langhet”, skapad på den piemontesiska druvspecialiteten Arneis, eller Broccardos Barbera d’Alba ”Best Buy” med namnet La Martinella!
Vill du ha seriös Barolo och andra terroirtypiska piemontesiska viner, utan att behöva betala en förmögenhet, är det svårt att utse en bättre leverantör än familjen Broccardo.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener