
Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Riserva CRU 2018 ØKO
Riserva-åldrad singelvingårdskvalitet i den fantastiska årgången 2018 ... Detta är crème de la crème för Amarone-fans!
Buglionis normala Amarone har 96 poäng i samma årgång... Enligt vår mening höjer Riserva CRU ribban åtminstone några steg högre på kvalitetsstegen mot 100 poäng perfektion.
Buglioni väljer bara att göra Amarone Riserva under absoluta toppår, och 2018 bjuds vi på extra elegant CRU-kvalitet från en certifierad ekologisk enskild vingård i Sant'Ambrogio di Valpolicella.
Seriositeten här är helt enkelt episk och, vilket är talande för smakdjupet, den extremt låga avkastningen på bara 15 hektoliter per hektar är densamma som kultnamnet Dal Forno.
Först efter 36 månaders fatlagring och ytterligare minst 18 månaders källarmognad i flaskan kan Mariano börja överväga att släppa denna gudomliga nekatar med monumentala 16,5 procent alkohol.
Vår ultimata rekommendation kommer med en varning. Av mikroproduktionen på 6347 numrerade flaskor tilldelas vi en bråkdel... Först till kvarn!
Njut av det som meditationsvin eller till god biff, lammkarré, vilt, BBQ, mustiga pastarätter, grytor och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Riserva CRU 2018 ØKO?
Cherry Red Riserva CRU 2018 seglar fyllig och mäktig runt glaset... Nosen är ren magi med torkade violer, mörkröda körsbär, Valrhona-choklad, saftiga plommon, katrinplommon, russin, engelsk lakrits, kaffe, lyxig årgångsbalsamico och vaniljstång... Hokus pokus, det doftar så gott! Amaronen glider voluminöst över tungan, där den vackert nyanserade lyxiga frukten möter djupa terroir-inslag och utmärkt källarkomplexitet från den extra långa Riserva-fatlagringen. Minutlång, intensiv avslutning med en euforisk efterklang av torkad frukt, kryddor och silkestanniner. Världsklass! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Choklad
Russin
Röda körsbär
Vanilj
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Buglioni Amarone della Valpolicella Classico Riserva CRU 2018 ØKO passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll