





Buglioni Il Disperato 2022
Duggfrisk årgång av Italiens svar på Chablis!
Det krispiga och eleganta vinet Il Disperato är, liksom de bästa vitvinerna från Soave, framställt av druvsorten Garganega. Den hemliga ingrediensen är 10 % av den extra aromatiska kvalitetsdruvan Manzoni Bianco, som skapats genom att korsa de internationella druvsorterna Riesling och Pinot Blanc.
Många danskar känner och älskar redan Buglioni, Valpolicellas nya stjärnproducent, för Ripasso och Amarone med upp till 96 poäng. Nu går det inte heller att komma runt deras vita viner.
Efter desperata försök att hitta det perfekta vinnamnet bestämde familjen Buglioni sig, mycket passande, för "Il Disperato".
Avnjut den som aperitif samt till fisk, skaldjur, sushi, fågel, ljust kött, sallader och lättare pastarätter. Servera vid 8–10 °C.
Hur smakar Buglioni Il Disperato 2022?
Il Disperato strålar i glaset med sin citrongula färg. Doften är livlig och aromatisk med inslag av vita blommor, kamomill, gröna äpplen, citrus, mango och ananas. I munnen frisk och krispig med harmonisk fyllighet och enorm fruktcharm. Lång och läskande finish med salta mineraliska inslag. Perfetto! Drick nu, eller lagra 3–4 år från skördeåret.
Buglioni Il Disperato 2022 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll