
Buglioni Il Vigliacco Spumante Brut Rosé 2024
Farväl till Amarone… Och hej till marknadens mest underbara rosé-årgångsbubblor från hjärtat av Valpolicella Classico!
Il Vigliaccos namn "kujonen" är riktat mot de italienska vinmyndigheterna, som respektlöst strukit Molinara från listan över obligatoriska Valpolicella-druvor vid produktionen av Amarone.
Sedan skörden 2008 är det inte längre obligatoriskt för vinmakarna att använda Molinara-druvan i rödvinerna från Valpolicella. I stället låter Mariano Buglioni druvan få sin ära i denna fantastiska mousserande rosé på 100 % Molinara.
Den första lådan levererades direkt till tröskeln vid kommissionskontoret. Så fick de lära sig det!
Nu kan du se fram emot sprillans färska Årgång 2024, där den delikata frukten från druvor handplockade i San Pietro In Cariano, centralt beläget i Valpolicellas prestigefyllda Classico-zon, ger både Prosecco och Champagne något att fundera över…
Fram med antipasti, parmaskinka och de krispiga grissini… Detta är essensen av sommaren i Veneto – levererat till ett ovanligt attraktivt pris!
...
Njut av den som aperitif – och till appetizers, tapas, sallader, fisk, sushi, fågel, ljust kött samt färska ostar. Serveras vid 6–8 °C.
Hur smakar Buglioni Il Vigliacco Spumante Brut Rosé 2024?
Buglioni Il Vigliacco Brut Rosé 2024 presenterar sig laxrosa med fina bubblor som stiger i glaset… Doften är ytterst delikat med fina aromer av hallon, skogssmultron, färsk citrus, rabarber i grädde och nyponros, med mineraliska inslag av sälta och våta stenar som nästan tvingar glaset mot munnen… I smaken är den krispig, törstsläckande och oerhört aptitretande — ett italienskt mousserande vin. Du känner genast den helt särskilda finessen från terroiret och en producent av högsta kvalitet. Il Vigliacco 2024 är ljuvliga italienska rosébubblor som dansar på tungan och inbjuder till fest, färg, mat och mys! Drick nu, eller lagra 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Hallon
Jordgubbe
Rose
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Buglioni Il Vigliacco Spumante Brut Rosé 2024 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!