
Buglioni Lugana Musa 2021
“Classy Lugana Wine!” “Similar to a NZ Sauvignon Blanc” “Delicious” “Yummy” "Loved this!"
När Buglionis eleganta Musa träffar tungan förstår du genast varför detta vita vin är ett av våra mest sålda från norra Italien... Musa är helt enkelt ljuvlig!
En Verdicchio i lokala kläder... Några av Italiens bästa köp av vita viner hittar vi strax söder om Gardasjön, där distriktet Lugana specialiserat sig på krispiga vita viner på Turbiana-druvan, som är en lokal variant av den berömda Verdicchio.
Här får du själva essensen av ett svalt, citrusfriskt italienskt vitt vin som gör succé både som aperitif och till lätta italienska specialiteter.
......
Njut av den till fräscha rätter med fisk och skaldjur, sushi, marinerade grönsaker, krispiga sallader, lätta pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 8-12°C
Hur smakar Buglioni Lugana Musa 2021?
Elegant citrongul med fräscha gröna nyanser. I doften klassisk Verdicchio med inbjudande arom av vårblommor, äpple, päron, mandarin, mandel och fänkål. I munnen torr och kittlande frisk med krispiga gröna frukter, en aning ananas och en mineralisk citrusunderton. Vinet avslutas lätt lakritsaktigt med inslag av färska örter, salt och bittermandel. Drick nu, eller lagra 4–5 år från skördeåret.
Buglioni Lugana Musa 2021 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener