
Buglioni Lugana DOC Gabriella 2023
Det vita vinets flaggskepp från Buglioni - en utsökt specialitet från den populära Lugana-regionen! Tidigare känt som Musa, men har just bytt namn till Gabriella i den nya årgången 2023.
Det nya namnet ändrar inte på det faktum att du fortfarande kan få ett fantastiskt italienskt vitt vin i ditt glas för en billig penning. Toppvinet har tidigare fått högsta betyg av Italiens viktigaste vintidning, Vinous, som berömmer "Gabriella" för dess otroliga smaklängd och delikata tropiska frukt. Det är den typ av beröm som en av världens mest kräsna vintidningar inte kommer att sova på.
En Verdicchio i lokala färger... Några av Italiens bästa vita viner finns strax söder om Gardasjön, där Lugana-distriktet specialiserar sig på krispiga vita viner gjorda av druvan Turbiana, en lokal variant av den berömda Verdicchio.
Jordmånen har en unik mineralsammansättning och mikroklimat från Gardasjön och även om vinerna hyllas överallt är det inte möjligt att utöka områdena. Det är därför du sällan hittar stora produktioner av Lugana vitt vin, som Buglioni också bara gör i små, exklusiva kvantiteter.
Det här är sinnebilden för ett svalt, citrusaktigt italienskt vitt vin som passar perfekt som aperitif eller till lättare italienska specialiteter.
Njut av det till färska skaldjur, sushi, marinerade grönsaker, krispiga sallader, lätta pastarätter och krämiga ostar. Servera vid 8-12°C
Hur smakar Buglioni Lugana DOC Gabriella 2023?
'Gabrilla' 2023 imponerar med sin eleganta citrongula färg som glittrar av små gröna reflexer. Nosen överväldigar dig med den renaste rena och fruktiga Verdicchio-doften av jasmin, äpple, päron, saltad citrus, våta stenar, färska mandlar och lakritstoner av fänkål.... På tungan mjuk, torr och frisk med förstklassiga livfulla fruktnoter som döljer ett överflöd av spännande mineralnyanser. Vinet avslutar lätt lakritsigt med inslag av vit persika, färsk mynta, salt mineralitet och bittermandel... Helt utmärkt italienskt vitt vin! Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Buglioni Lugana DOC Gabriella 2023 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!