







Buglioni Valpolicella Classico Superiore 44 Verticale 2020 ØKO
”Available only on the wine list of selected restaurants” – Mariano Buglioni
Ekologiska 44 Verticale, Buglionis nya kultvin, är det mest eleganta glaset vi smakat från Valpolicella. Någonsin!
De 9999 vaxförseglade flaskorna är egentligen reserverade för utvalda topprestauranger. Och när vinet serveras vid en storslagen Winemaker’s Dinner (i kombination med en rätt av Michelin-kocken Markus Bischoff) utbrister en vinexpert i förtjusning:
“In any blind tasting this wine would be considered a Pinot Noir from Burgundy.”
När Decanters professionella panel blindprovade 92 rött viner från Valpolicella triumferade samma 44 Verticale som delad testvinnare med imponerande 95 poäng. Många Amaroneviner skulle vara avundsjuka, men…
44 Verticales 12,5 % alkohol samt smakens svävande, florala och perfekt nedtonade elegans för tankarna snarare åt de stora, mineraldrivna röda burgunderna.
Vill du uppleva den yttersta finessen från Corvina och Valpolicella finns det ingen väg förbi detta banbrytande nya Buglioni-rött vin!
…..
Njut av den till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt, vegetarisk mat, svamp och eleganta pastarätter. Servera vid 15-17°C
Drick nu, eller lagra i 10+ år från skördeåret.
Hur smakar Buglioni Valpolicella Classico Superiore 44 Verticale 2020 ØKO?
Vid upphällning vacker och vibrerande körsbärsröd i glaset… Doften är underbart parfymad med ljuvliga aromer av röda blommor, vilda färska örtskott, mineralisk skogsbotten, körsbär, hallon och tranbär, som vackert samspelar med vitpeppar, krossade stenar samt en aning choklad, mokka och lakrits från de 10 månaderna i franska tonneauxfat… I munnen är 44 Verticale ett sidenlent rött vin som pirrar förtjusande och imponerande länge på tungan, innan fatet och de pudriga tanninerna avrundar med överlägsen elegans, finess och nyanserikedom. Ett härligt, delikat och gastronomiskt synnerligen spännande nordostitaliensk!
Buglioni Valpolicella Classico Superiore 44 Verticale 2020 ØKO passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll