
Caudalia Garnacha Xi’ipal Las Bajadas 2019
Som Chateauneuf du Pape och Grand Cru Bourgogne i ett och samma glas!
När Châteauneuf Grenache-druvan flyttar till den svala spanska bergsluften, framhävs elegansen och mineraliteten i de röda vinerna i en sådan utsträckning att experter jublar och jämför det med stor röd Bourgogne!
På Bodegas Caudalia gör de en kultliknande mikroproduktion från sitt ekologiskt odlade enda fält, Las Bajadas, som ligger på häpnadsväckande 625 meters höjd!
Xi'ipal är en gudomlig förening av både burgundisk elegans och Chateaunenuf-kraft. Ett vin som bekräftar varför många vinexperter anser att Spanien är världens mest prisvärda plats! Ett hisnande vin till ett pris som underskrider alla de stora vinregionerna.
....
Njut av detta vin till kraftiga spanska tapas, anka, biffar, lamm, ljust kött, svamp och lagrade ostar. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Caudalia Garnacha Xi’ipal Las Bajadas 2019?
Vinet är nyhällt och glittrar i glaset med sin körsbärsröda färg. Elegant och insmickrande doft som öppnar med viol och granatäppleessens kombinerat med underbara inslag av garrigueörter, krossad granit, lakrits och rostade kaffebönor. I munnen landar vinet med en imponerande fruktighet, som väcks till liv av en stickande frisk mineralitet och en nästan monstruös elegans som får hjärtat att slå snabbare! En super saftig och livlig blandning av jordgubbar, granatäpplejuice, örter, fänkål och subtil fatkrydda som avslutas vackert med silkeslena tanniner ... En mästerlig mineralberg Grenache med finess i världsklass! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Caudalia Garnacha Xi’ipal Las Bajadas 2019 passar bra till...
Hur är Caudalia Garnacha Xi’ipal Las Bajadas 2019 framställt?
Vinet är gjort på 100% Garnacha (Grenache) från den svala enskilda vingården Las Bajadas, som ligger 625 meter upp i den bergiga subzonen Baja Montaña i Navarra-regionen.
Före jäsningen macereras frukten försiktigt vid låg temperatur för att musten ska kunna absorbera extra färg och fruktaromer från druvskalen. Jäsningen sker i betongtankar med fruktförstärkande temperaturkontrollEfter jäsningen mognar vinet i 12 månader på 500 liters franska ekfat och 12 månader på flaska innan det släpps till försäljning. Total produktion: endast 1200 flaskor.
Druvor
Grenache (Garnacha)Om Bodegas Caudalia
“Vores filosofi er, i respekt for jorden og miljøet omrking os, at lade hver enkelt druesort udtrykke sig maksimalt”
Vi hittar det lilla vineriet Bodegas Caudalia 500 meter upp i Navarra-subzonen Baja Montana, där de två ägarna, Ivan Lopez Barco och Raquel Grandival Allende, har ägnat sig åt ekologisk odling av endast 8 hektar med rödvinsdruvorna Syrah, Garnacha, Graciano och Tempranillo.
Klimatet är svalt för Navarra. Påverkan från Pyrenéerna och Atlanten är tydlig och ger en långsammare druvmognad, vilket resulterar i viner med stor aromatisk finess och klassisk druvtypicitet.
I källaren framhäver vinmakaren Raquel Grandival Allende terroirens unika karaktär genom att låta musten spontanjäsa med de naturligt förekommande jäststammarna, och valet av relativt stora franska ekfat, mellan 400 och 500 liter, tjänar till att bevara vinernas autentiska och druvtypiska uttryck.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
















