





Chateau de la Charriere (Domaine Yves Girardin) Maranges 1er Cru Clos des Loyeres 2023
"Clos des Loyères vetter mot söder ... Detta ger vinstockarna tillgång till solsken hela dagen, vilket gör att de kan utveckla rik smakkomplexitet i det kontinentala Burgundy-klimatet." - Wine Searcher
Murad 1er Cru från Bourgogne till ett förmånligt pris... Det är ingen slump att Robert Parker har satt sin kräsna stämpel på Château Charriere som Bourgognes bästa rödvinsvärde.
Vi hittar Maranges marker på den sydligaste delen av Côte de Beaunes berömda sluttning – på samma kalkrika band som Chassagne-Montrachet och Santenay. Inte utan anledning är 90 % av odlingarna här dedikerade åt Pinot Noir.
En del av den uttalade elegansen och den saftiga Pinot Noiren kommer från 1er Cru Clos des Loyeres, som vetter mot söder så att vinstockarna badar i solsken från morgon till kväll. Resultatet är en mycket kraftfull, mjuk och komplex Pinot Noir.
Château Charriere är en av endast 7 producenter som äger vinststockar på den lilla 1er Cru-plotten. En av hemligheterna bakom husets höga kvalitet är den mycket täta planteringsdensiteten på 10 000 vinstockar per hektar, vilket säkerställer att vinstockarna inte tar upp för mycket vatten och näringsämnen från marken. Den koncentrerade Pinot Noir-frukten får ytterligare djup genom 10–12 månaders lagring på små burgundiska ekfat (25 % nya).
Robert Parker har intygat den "enastående" kvaliteten. Detsamma gäller Gilbert & Gaillard, som tidigare givit imponerande 93 poäng... Nu är det upp till dig att avgöra om du får tag i en av våra få lådor!
...
Njut av den till stekt fisk, fågel, vilt, ankbröst, svamp och charkuterier. Servera vid 14–17 °C.
Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Hur smakar Chateau de la Charriere (Domaine Yves Girardin) Maranges 1er Cru Clos des Loyeres 2023?
Château Charrieres formidabla 1er Cru fyller glaset med en djup körsbärsröd färg. Nosen öppnar sig i en fantastisk symfoni av blommighet, frukt och fatkryddor... Rosor och violer möter skogsbär, hallon, rabarber och svarta körsbär som "förgyllts" i källaren med lyxiga inslag av vanilj, lakrits och skogsmarksmineralitet från fatlagringen. På tungan är det mycket mjukt med koncentrerade toner av jordgubbar och svarta vinbär. Frisk mineralitet och slanka tanniner vävs vackert samman i den långa avslutningen med cederträ, en lätt rökighet och skogsbotten.
Smaknoter
Blåbär
Choklad
Jordgubbe
Lakrits
Svarta körsbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Chateau de la Charriere (Domaine Yves Girardin) Maranges 1er Cru Clos des Loyeres 2023 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener