



Château Dauzac Margaux 5. Cru Classé 2020 i trækasse
Margaux-slottet med den gula etiketten är äntligen på uppgång…
5. Cru Classé Chàteau Dauzac har genomgått en rivande utveckling under det senaste decenniet, där en rad gröna initiativ dramatiskt höjt både vinkvaliteten och egendomens hållbarhetsprofil!
På marken har fokus i hög grad skiftat från Merlot till den Médoc-klassiska kungdruvan Cabernet Sauvignon, medan odlingen nu är starkt inspirerad av biodynamiken.
Med möjlig inspiration från legendariska Château Palmer svär Dauzac dessutom till minimal tillsats av sulfiter under vinframställningen, innan Le Grand Vin fulländas med ca 12 månader på 225-liters franska barriquefat, varav 50 % helt nya.
Vid köp av 6 flaskor levereras vinet i original trälåda.
Château Dauzac Margaux 5. Cru Classé 2020 i trækasse passar bra till...
Om D de Dauzac
Margaux-slottet Dauzac har varit inne i en snabb utveckling sedan 2013, då försäkringsbolaget MAIF anställde Laurent Fortin som teamledare för en rad gröna åtgärder som sedan dess dramatiskt höjt både vinkvaliteten och egendomens hållbarhetsprofil. Fortin kvarstår i rollen som manager efter Dauzacs vidareförsäljning till rikemannen Christian Roulleau 2019.
På markerna har fokus i hög grad förskjutits från Merlot till Médoc‑klassikern och kungdruvan Cabernet Sauvignon, samtidigt som odlingen nu är starkt inspirerad av biodynamisk praxis.
Respekten för naturen och terroiren speglas också i vinifieringen, där druvmusten idag spontanjäser med de naturligt förekommande jäststammarna i terroir och vinkällare, och där tillsatsen av sulfiter är absolut minimal. Eftersom klarningen sker utan traditionell användning av äggvitor är vinerna nu 100% veganska.
Resultatet och recensionerna talar för sig själva. Château Dauzac levererar Margaux i toppklass, medan lillebrodern D de Dauzac räknas till ett av de bästa värdeköpen i hela Bordeaux.
Grand Vin: Château Dauzac 5:e Cru Classé
Läge: Margaux
Två viner: La Bastide Dauzac samt Aurore de Dauzac
Planterad areal: 42 ha
Planterade druvsorter: 69% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 2% Petit Verdot
Fatlagring: 12 mån. på 50% nya barriquefat
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener