



Château Puech-Haut Theyron Blanc 2022 ØKO
Theyron is in town! Här är en ny ekologisk vinserie från Sydfrankrikes kanske främsta vinhus, som du helt enkelt måste smaka...
Denna helt färska 2022-blend av Vermentino, Chardonnay och Viognier tar hands down priset som det renaste, mest delikata och uppfriskande vita vin vi någonsin smakat.
2014 köper Gerard Bru, ägare och grundare av det världsberömda Château Puech-Haut, den historiska och sedan 2010 ekologiskt certifierade vingården Mas de Theyron i underdistriktet Saint-Christol.
- ”We are going to produce a very great wine here…” - Gerhard Bru
Njut av den som en härlig aperitif eller till fräscha serveringar med fisk och skaldjur, sushi, lätta asiatiska rätter, grillade marinerade grönsaker, sallader, tapas och krämiga ostar. Servera vid 8–10 °C
Hur smakar Château Puech-Haut Theyron Blanc 2022 ØKO?
Vid upphällning är den elegant citrusgul med friska gröna reflexer… Doften lovar sommar och solsken med ljuvligt aromatiska inslag av nyplockade vita blommor, lavendelhonung, citrus, päron, aprikos och persika, som efter ett par varv i glaset ger plats åt fina mineraliska nyanser av våta kalkstenar och en frisk medelhavsbris… På tungan balanseras en behagligt krämig textur med spröd mineralisk finess och en suveränt läskande, ungdomlig friskhet. Oj, vilken smak… Det här är en sydfransk vitvin som dansar och håller fest på din tunga! Drick nu, eller spara 3–5 år från skördeåret.
Château Puech-Haut Theyron Blanc 2022 ØKO passar bra till...
Hur är Château Puech-Haut Theyron Blanc 2022 ØKO framställt?
Vinet är framställt på en spännande och aromatisk blandning av Vermentino (Rolle), Chardonnay och Viognier, utvalda från parceller med kalkstensrik lera på den historiska och ekologiskt certifierade vingården Mas de Theyron, som Château Puech-Haut övertog 2014.
För att bevara frukten helt frisk skördas alla druvor under de svala nattetimmarna och pressas direkt, vilket frigör den mest delikata musten. Därefter kyls musten för att fälla ut orenheter, innan separat jäsning av varje druvsort med fruktbevarande temperaturkontroll vid 12–14 °C. För att främja vitvinets friska, krispiga och aromatiska profil sker framställningen utan malolaktisk jäsning.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener


















