
Chateau Souley-Sainte Croix Haut-Médoc Cuvée Expression 2018
Vi hittar det familjeägda Chateau Souley-Sainte Croix strax väster om de berömda Cru Classé-slotten i Saint-Estèphe, i Haut-Médoc-kommunen Vertheuil. Det här är en historisk vingård från en historisk terroir där de första vinstockarna planterades redan 1616. Under de följande århundradena bytte den ädla vingården ägare flera gånger bland de adliga familjerna i Bordeaux. År 1959 var Souley-Sainte Croix försummad, bortglömd och en skugga av sitt forna jag. Men de nya ägarna, familjen Riffaud, insåg snabbt att det fanns en kvalitetspotential. Under mer än 50 år har de höjt ribban inom alla parametrar. Först planterade Paul och hans son Jean om vingården efter bästa förmåga. Idag är Jeans äldste son, Frédéric, vinmakare. Mellansonen Vincent optimerar produktionsanläggningarna, medan lillebror Jean-Baptiste tar hand om fältarbetet.
Hur smakar Chateau Souley-Sainte Croix Haut-Médoc Cuvée Expression 2018?
Vid upphällningen mörkt körsbärsröd med lila kant och en nästan svart kärna… Redan i doften lovar en läcker Haut-Médoc med 2018-årgångens intensiva doft av svarta vinbär, violer, mynta, körsbär, hallon och saftiga plommon, som ger plats åt klassiska toner av cigarrlåda, lakrits, blyerts, skogsbotten, peppar och lite choklad… Mjuk och saftig med fin fruktkoncentration och många fina detaljer i smaken… Lång eftersmak med fina mineraliska toner av grus, skogsbotten och tryffel. Perfekt avvägda silkeslena tanniner. Haut-Médoc när det är som allra bäst för priset! Drick nu, eller spara i över 10 år från årgången.
Chateau Souley-Sainte Croix Haut-Médoc Cuvée Expression 2018 passar bra till...
Om Chateau Souley-Sainte Croix
Här har vi att göra med ett historiskt vinslott från ett historiskt terroir, där de första vinstockarna planterades redan 1616. Under de följande århundradena bytte det ädla vinslottet ägare flera gånger bland Bordeauxs adliga familjer.
1959 var Souley-Sainte Croix försummat, glömt och bara en skugga av sin forna nivå. Men de nya ägarna, familjen Riffaud, var snabba att se kvalitetspotentialen. Under mer än 50 år har de sedan höjt kvaliteten i alla avseenden.
Först återplanterade Paul och sonen Jean vingården enligt konstens alla regler. Idag är Jeans äldste son, Frédéric, vinmakare. Den mellersta sonen, Vincent, optimerar produktionsanläggningarna, medan lillebror Jean-Baptiste sköter vingårdsarbetet.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning