





Stéphane Brocard Closerie Closerie des Alisiers Chablis 1er Cru Vaillons 2023
"Chardonnay-based wines made in the Vaillons vineyard tend to be floral and more delicate than those from the other side of the river, but still retain Chablis' characteristic intense minerality." - Wine-Searcher
“The 2023 vintage has floral and ripe fruit notes. Round on the palate with a tangy, mineral finish. This charming Chablis 1er Cru Vaillons 2023 offers a beautiful amplitude and a nice length.” – Stéphane Brocard, ejer og vinmager ved Closerie des Alisiers
Blommig, porlande mineralisk och persikoslät Chablis från den ikoniska 1er Cru Vaillons… Stéphane Brocard vet som son till Chablis-ikonen Jean Marc bättre än de flesta hur stor Chablis ska göras. För första gången i vårt mångåriga samarbete har vi lyckats få tag i flaskor av hans 1er Vaillons, som går åt som nybakade croissanter hos bagarna i Paris.
Stéphane förfogar över sublima 45-åriga vinstockar som i den enastående årgången 2023 ger några av de mest eleganta Chablis man kan uppleva för pengarna. Autentisk och terroirtrogen Chablis, som i källaren får krämig fruktighet och smakkomplexitet från hela 12 månaders lagring i kontakt med de fina jästresterna. Mums!
Och apropå terroir… Det legendariska toppläget Vaillon hör till de främsta och mest berömda terroirerna på vänstra stranden av floden Serein. En sydostvänd fossilrik sluttning fylld av fossiler från juraperioden.
Njut av den på egen hand eller till fräscha rätter med fisk och skaldjur, ångad lax, spenat med grädde, sushi, tapas, krispiga grönsaksrätter, fågel, charkuterier och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Stéphane Brocard Closerie Closerie des Alisiers Chablis 1er Cru Vaillons 2023?
Stéphane Brocards förnäma 1er Cru Vaillons 2023 står darrande frisk i glaset med en strågul färg… Chablisen förtrollar med en delikat doft av vita vårblommor, nyplockade citroner, nyskivade äpplen och vit persika, som efter ett par virvlar i glaset öppnar vinet mot en salt havsbris, flintig mineralitet, färska hasselnötter, yoghurt och rostat bröd. Chablisen bevisar sitt 1er Cru-nivå i munnen, där den graciöst lägger sig krämig på tungan - frukten framstår frisk, livlig och mycket raffinerad. Lång och harmonisk finish med porlande friska, minerala nyanser. En otroligt läcker Vaillons från superåret 2023! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Flintesten
Gröna äpplen
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Stéphane Brocard Closerie Closerie des Alisiers Chablis 1er Cru Vaillons 2023 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener