
Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2014
Tenuta Sette Pontis vulkaniska sensation... i form av sitt liv efter 6 år på fat och flaska!
Det röda vinet Animardente är den senaste utgåvan från 99-poängshuset Tenuta Sette Ponti, som du förmodligen redan känner till för fantastiska italienska kultviner som Orma, Oreno, Crognolo, Mahâris och Saia?
Animardente 2014 ger dig ett perfekt alternativ till Barolo och röd Bourgogne - tillverkat av modedruvan Nerello Mascalese, känd som Siciliens Pinot Noir.
Tenuta Sette Pontis gör sitt mineraliska mirakelvin på Contrada Santo Spirito di Passopisciaro, som ligger 700 meter upp på Etna. Här presterar vingårdens mer än 60 år gamla buskdruvor med 100% potential i världsklass....
Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, vitt kött, ankbröst, svamp, pastarätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2014?
Vinet har en vacker körsbärsröd färg. Komplexa aromer av humus, svamp, tobak, läder och mineralaska spricker upp ur glaset och samsas med torkade violer, saftiga körsbär, gröna örter, söt balsamico och djup björnbärspuré. I munnen mjuk och bärig smak med skimrande frisk mineralisk elegans! Fruktkraft och finess i gudomlig harmoni... Salt, mynta, lakrits dyker upp i en maratonfinish med tanniner som stramar perfekt.... Unikt och perfekt alternativ till Barolo och stora röda Burgundy. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2014 passar bra till...
Hur är Contrada Santo Spirito di Passopisciaro Etna Rosso Animardente 2014 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nerello Mascalese från Contrada Santo Spirito di Passopisciaros 14 hektar vingårdar som ligger 700 meter upp på Etna i nordöstra Sicilien. Från denna vindpinade och vulkaniska terroir handplockas druvor från buskvinstockar som är minst 60 år gamla, varav många är pre-phylloxera (dvs. före ankomsten av phylloxera!) Avkastningen är extremt låg och kvalitetspotentialen är i världsklass!
Vinet jäser med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltankar, medan 15 dagars frekvent överpumpning av musten drar extra juice, kraft och struktur från druvskalen. Vinet lagras sedan i minst 18 månader på stora ekfat, innan det avrundas 6-8 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
Nerello MascaleseOm Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
















