





Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Brut
Fatlagrad flaggskeppschampagne ... ENDAST 300 FLASKOR PRODUCERADE!
Om du granskar marknaden för fatlagrad champagne kommer du att upptäcka att de vanligtvis ligger långt över vårt pris för denna Cuvée från Cougnet-Weber. Lägg därtill att denna Champagne får 93 poäng av sommeliermästaren Andreas Larsson och du har ett extremt sällsynt värdeköp från världens ultimata mousserande vincenter.
I glaset får du en djup och komplex champagne med stor fruktkraft kombinerat med rostat bröd, vanilj, bakkryddor från den lyxiga fatlagringen. Vi köpte 90 flaskor, vilket är nästan en tredjedel av den lilla mikroproduktionen. Det gäller att vara snabb om man vill lägga vantarna på denna unikum!
Njut av denna vackra Champagne som ett festligt alternativ till stor vit Bourgogne: till stekt skaldjur, sushi, kaviar, ljust kött i krämig sås, tryffel. Servera vid 8-12°C.
Hur smakar Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Brut?
Cougnet-Webers toppchampagne pryder glaset med en vacker ljusgyllene färg ... En oemotståndlig doft av hallon, smultron, saltad grapefrukt och nyskurna äpplen sprider sig innan fatet verkligen kommer till sin rätt med rostade nötter, havregryn och smördrypande briochebröd. I det här skedet är det helt enkelt omöjligt att hålla glaset från munnen... Champagnen landar i munnen med en fantastiskt krämig mousse och djup fruktighet, harmoniskt balanserad av en frisk citrus och mineraliska inslag av våta stenar. Lång och komplex avslutning med vanilj, kakdeg och bakkryddor. Sällsynt fatlagrad Champagne från en mikroproducent. Drick nu eller spara i 8-10 år.
Smaknoter
Citron
Röda körsbär
Smör
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Brut passar bra till...
Om Cougnet-Weber
Champagne Cougnet-Weber, som vi hittar i byn Verneuil på högra stranden av floden Marne, bygger på över 100 års familjetradition inom produktion av vin och vintunnor. Det är dock först 1990 som Sylvie och Philippe Cougnet fattar det stora beslutet att producera champagne under eget namn.
Familjens 2 hektar vingårdar är planterade med de tre klassiska champagnedruvorna i proportionerna 70% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Alla champagner är hållbarhetscertifierade (HVE och VDC), vilket främjar växternas hälsa och i slutändan druvornas och vinernas kvalitet.
På grund av de sydsluttande lägena som vetter mot solen framställer Cougnet-Weber champagner med en karaktäristisk fyllig, fruktig och kraftfull smakprofil, som på grund av övervikten av de röda druvsorterna Meunier och Pinot Noir ofta har fina rödfruktiga aromer som hallon, jordgubbar och rabarber.
I källaren sträcker sig flasklagringen över minst 3 år, alltså betydligt längre än minimikravet, och dessutom lagras några av vinerna på ekfat, vilket tillför ytterligare finess, komplexitet och djup åt smakupplevelsen.
Familjen producerar årligen 18.000 till 20.000 flaskor fördelade på portföljens 6 specifika champagner - alla i exklusiv kvalitet. Den starkt begränsade produktionen gör det olönsamt för familjen att investera i egna pressar och jäsningstankar. Istället pressas druvorna i Verneuils lilla Saint-Vincent-kooperativet, som leds av Philippe Cougnet själv. Med endast fyra medlemmar är föreningen en liten familj där det är lätt att anpassa alla medlemmars önskemål och behov för vinifieringen. Cougnet-Webers champagner slutförs dock i familjens egna vinkällare, där alla flaskor mognar och färdigställs med remuage, degorgering och emballering.
I kulisserna väntar dottern Justine, som med det kommande generationsskiftet säkerställer kontinuiteten i Cougnet-Webers lilla men exklusiva produktion, där kvalitet och hållbarhet går hand i hand.
Vindata
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener