



Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Extra Brut
Nyhet... Nu kan du också uppleva Cougnet-Webers fatlagrade flaggskeppschampagne som Extra Brut – där en reducerad dosage på bara 4 gram ger ett extra sprött, mineraliskt och gastronomiskt uttryck.
Kvaliteten är i övrigt helt densamma som i Brut-versionen, som får 93 poäng av världens bästa sommelier, Andreas Larsson ... Endast 300 flaskor har producerats!
Om du granskar marknaden för fatlagrad Champagne kommer du att upptäcka att de vanligtvis ligger en bra bit över vårt pris för denna Cuvée från Cougnet-Weber. Detta är ett extremt sällsynt värdeköp från världens ultimata centrum för mousserande viner.
I glaset får du en djup och komplex champagne med stor fruktkraft kombinerad med toner av rostat bröd, vanilj och bakverkstoner från den lyxiga fatlagringen. Vi har köpt 90 flaskor, vilket motsvarar nästan en tredjedel av den lilla mikroproduktionen. Du måste vara snabb om du vill få tag i detta unikum!
Njut av den vackra Champagnen som ett festligt alternativ till stor vit Bourgogne: till stekt fisk och skaldjur, sushi, kaviar, ljust kött i krämig sås, tryffel. Servera vid 8–12 °C.
Hur smakar Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Extra Brut?
Cougnet-Webers topp‑Champagne pryder glaset med vacker, lätt gyllene färg… En oemotståndlig doft stiger upp med hallon, smultron, salt grapefrukt och nyss skurna äpplen innan faten verkligen träder i kraft med rostade nötter, havregryn och smörigt briochebröd. I det här skedet är det helt enkelt omöjligt att hålla glaset ifrån munnen… Champagnen landar i munnen med en fantastiskt krämig mousse och djup fruktighet som harmoniskt balanseras av frisk citrus och mineraliska inslag av våta stenar. Lång, fatkomplex eftersmak med vanilj, kakdeg och bakningskryddor. Sällsynt fatlagrad Champagne från en mikroproducent. Drick nu, eller lagra 8–10 år.
Smaknoter
Citron
Röda körsbär
Smör
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Extra Brut passar bra till...
Hur är Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Extra Brut framställt?
Cougnet-Weber Champagne Cuvée Fût de Chêne Brut är producerad på 33% Meunier, 33% Pinot Noir och 33% Chardonnay från familjens egna vingårdar i byn Verneuil, som ligger på Marneflodens högra strand. Vinet jäser först på ekfat innan det genomgår andra jäsningen på flaska, där det totalt vilar minst 3 år på de fina jästfällningarna innan degorgering.
Om Cougnet-Weber
Champagne Cougnet-Weber, som vi hittar i byn Verneuil på högra stranden av floden Marne, bygger på över 100 års familjetradition inom produktion av vin och vintunnor. Det är dock först 1990 som Sylvie och Philippe Cougnet fattar det stora beslutet att producera champagne under eget namn.
Familjens 2 hektar vingårdar är planterade med de tre klassiska champagnedruvorna i proportionerna 70% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Alla champagner är hållbarhetscertifierade (HVE och VDC), vilket främjar växternas hälsa och i slutändan druvornas och vinernas kvalitet.
På grund av de sydsluttande lägena som vetter mot solen framställer Cougnet-Weber champagner med en karaktäristisk fyllig, fruktig och kraftfull smakprofil, som på grund av övervikten av de röda druvsorterna Meunier och Pinot Noir ofta har fina rödfruktiga aromer som hallon, jordgubbar och rabarber.
I källaren sträcker sig flasklagringen över minst 3 år, alltså betydligt längre än minimikravet, och dessutom lagras några av vinerna på ekfat, vilket tillför ytterligare finess, komplexitet och djup åt smakupplevelsen.
Familjen producerar årligen 18.000 till 20.000 flaskor fördelade på portföljens 6 specifika champagner - alla i exklusiv kvalitet. Den starkt begränsade produktionen gör det olönsamt för familjen att investera i egna pressar och jäsningstankar. Istället pressas druvorna i Verneuils lilla Saint-Vincent-kooperativet, som leds av Philippe Cougnet själv. Med endast fyra medlemmar är föreningen en liten familj där det är lätt att anpassa alla medlemmars önskemål och behov för vinifieringen. Cougnet-Webers champagner slutförs dock i familjens egna vinkällare, där alla flaskor mognar och färdigställs med remuage, degorgering och emballering.
I kulisserna väntar dottern Justine, som med det kommande generationsskiftet säkerställer kontinuiteten i Cougnet-Webers lilla men exklusiva produktion, där kvalitet och hållbarhet går hand i hand.
Vindata
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























