





Cougnet-Weber Champagne Cuvée Vieilles Vignes Vintage Brut 2018
Den största champagneårgången sedan 2008 ... och titta på priset!
I hjärtat av Vallée de la Marne, i byn Verneuil, hittar vi den lilla kvalitetsproducenten Cougnet-Weber, vars champagner uteslutande kommer från deras egna, hållbart certifierade vingårdar. Här på Marneflodens högra strand, "Rive Droite", producerar sydvända terroirer champagner med större rikedom, kraft och fruktcharm än på den vänstra stranden.
2018 har kallats århundradets champagneårgång, och fruktkvaliteten spricker ut ur detta utsökta glas.
Årgångens flaggskepp Vieilles Vignes är baserad på ett speciellt druvurval från de äldsta vinstockarna i Philippe och Sylvie Cougnets 2 hektar stora vingård. Lika delar Meunier, Pinot Noir och Chardonnay toppas med extra mineralintensitet från 35+ år gamla vinstockar, medan 3 års flasklagring på den fina jästfällningen ger smakdjup och komplexitet i äkta årgångskvalitet.
För det mesta är detta odlarchampagne. Den mycket begränsade produktionen gör det dock olönsamt för Philippe och Sylvie Cougnet att investera i en egen vinpress och ett eget jäsningsrum. Därför delar de lokaler med tre andra vinmakare i byns minikooperativ där druvorna pressas och basvinet jäses under ledning av Philippe Cougnet själv.
Champagnen färdigställs med flaskmognad, rémuage, degorgering och etikettering i familjens egen vinkällare.
Njut av det som en festlig aperitif eller till sushi, skaldjur, löjrom, tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Cougnet-Weber Champagne Cuvée Vieilles Vignes Vintage Brut 2018?
Cougnet-Weber Champagne Vintage Brut 2018 uppvisar en delikat gyllene färg med fina bubblor i glaset... Näsan bjuder på äkta årgångsintensitet från de äldsta vinstockarna på familjen Cougnets sydvända fält i Verneuil. Eleganta aromer av smör, vita blommor, saltad citrus, våta stenar, persika, röda bär, rabarber och nötter toppas med oemotståndliga rostade toner från den 3-åriga flasklagringen som snabbt tvingar glaset till munnen... På tungan har champagnen en underbar mineralisk energi som smälter vackert samman med den fantastiska fruktrikedomen i 2018 års årgång och vinets elegant krämiga mousse. Stor längd och nyansrikedom lyfter den munrengörande eftersmaken till en sällan smakad nivå för prisklassen. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Jordgubbe
Nötter
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Cougnet-Weber Champagne Cuvée Vieilles Vignes Vintage Brut 2018 passar bra till...
Om Cougnet-Weber
Champagne Cougnet-Weber, som vi hittar i byn Verneuil på högra stranden av floden Marne, bygger på över 100 års familjetradition inom produktion av vin och vintunnor. Det är dock först 1990 som Sylvie och Philippe Cougnet fattar det stora beslutet att producera champagne under eget namn.
Familjens 2 hektar vingårdar är planterade med de tre klassiska champagnedruvorna i proportionerna 70% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Alla champagner är hållbarhetscertifierade (HVE och VDC), vilket främjar växternas hälsa och i slutändan druvornas och vinernas kvalitet.
På grund av de sydsluttande lägena som vetter mot solen framställer Cougnet-Weber champagner med en karaktäristisk fyllig, fruktig och kraftfull smakprofil, som på grund av övervikten av de röda druvsorterna Meunier och Pinot Noir ofta har fina rödfruktiga aromer som hallon, jordgubbar och rabarber.
I källaren sträcker sig flasklagringen över minst 3 år, alltså betydligt längre än minimikravet, och dessutom lagras några av vinerna på ekfat, vilket tillför ytterligare finess, komplexitet och djup åt smakupplevelsen.
Familjen producerar årligen 18.000 till 20.000 flaskor fördelade på portföljens 6 specifika champagner - alla i exklusiv kvalitet. Den starkt begränsade produktionen gör det olönsamt för familjen att investera i egna pressar och jäsningstankar. Istället pressas druvorna i Verneuils lilla Saint-Vincent-kooperativet, som leds av Philippe Cougnet själv. Med endast fyra medlemmar är föreningen en liten familj där det är lätt att anpassa alla medlemmars önskemål och behov för vinifieringen. Cougnet-Webers champagner slutförs dock i familjens egna vinkällare, där alla flaskor mognar och färdigställs med remuage, degorgering och emballering.
I kulisserna väntar dottern Justine, som med det kommande generationsskiftet säkerställer kontinuiteten i Cougnet-Webers lilla men exklusiva produktion, där kvalitet och hållbarhet går hand i hand.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener