
Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023
Hur stor kan Barbera d’Alba egentligen bli… Svaret får du hos Damilano, som är en av de äldsta Barolo-producenterna i Piemonte, där de har gjort några av regionens största och mest kritikerrosade viner sedan 1890.
Barbera-druvan bär samma piemontesiska finess som Barolo, men utmärker sig genom att vara betydligt mer uppfriskande och lättdrucken. Damilanos Cuvée ”Lablù” utmanar dock gränserna för hur utsökt Barbera du kan få genom att skörda druvorna från toppvingårdar i kommunerna Barolo och Serralunga.
Med majestätiska 14,5 % alkoholhalt och lyxig fatlagring i 12 månader på franska 500-litersfat får du här en komplex Barbera som slår konkurrenterna med hästlängder. Det är inte konstigt att den främsta vineliten, med Robert Parker och James Suckling i spetsen, har gett ”Lablù” upp till 92 poäng.
Förstnämnda rekommenderar för övrigt den här läckra Barberan till en saftig röd biff, och vi kan inte vara mer ense. Vi har aldrig haft en så fin Barbera i glaset, och Damilano visar här varför de räknas som en av de största producenterna i Piemonte.
…
Vinet är en riktig allroundare som smakar lika fantastiskt till biffar som till ljust kött, pasta, pizza, charkuterier, rökta produkter och feta ostar. Eller som ett saftigt mysvin! Servera vid 15–17 °C
Hur smakar Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023?
Nyupphälld från den museumsvackra lyxflaskan presenterar Damilanos Barbera d’Alba Lablù 2023 sig med en intensiv plommonröd färg med violetta reflektioner längs kanten. Doften öppnar med förföriska aromer av körsbär, björnbär, blåbär och saftiga röda plommon, vackert ackompanjerade av kryddiga toner av kanel, vanilj och en diskret nyans av kakao från den franska fatlagringen. Bakom frukten anas ett lätt inslag av lakrits och skogsbotten som tillför extra djup och komplexitet. I munnen är "lablù" ljuvlig, törstsläckande och sammetslen, men med en ovanligt stor kraft. Den mogna frukten vecklar ut sig vackert med noter av körsbär, svarta vinbär och mörka bär, medan fatlagringen tillför en elegant touch av kryddighet och vanilj. Strukturen är fyllig, men samtidigt vibrerande och saftig. Den största Barbera d’Alba vi någonsin smakat! Drick nu, eller lagra 5–8 år från årgången.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Lakrits
Svarta körsbär
Vanilj
Hur är Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Barbera från 30–50 år gamla vinrankor i kommunerna Barolo och Serralunga i Piemonte. Här växer druvorna i kalk- och lerhaltig jord på 300–350 meters höjd med väst–sydvästlig exponering, vilket ger idealiska förutsättningar för mogna, aromatiska druvor med friskhet och struktur. Druvorna skördas i oktober och genomgår en 15 dagar lång maceration i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Efter den traditionella jäsningen lagras vinet i 12 månader, där hälften mognar på franska tonneaux (500‑litersfat) och resten på stora, klassiska ekfat. Slutligen avrundas vinet med ytterligare 6 månaders flasklagring innan frigivning.
Druvor
BarberaVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener