
Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023
Hur stor kan Barbera d’Alba egentligen bli… Svaret får du hos Damilano, som är en av de äldsta Barolo-producenterna i Piemonte, där de har gjort några av regionens största och mest kritikerrosade viner sedan 1890.
Barbera-druvan bär samma piemontesiska finess som Barolo, men utmärker sig genom att vara betydligt mer uppfriskande och lättdrucken. Damilanos Cuvée ”Lablù” utmanar dock gränserna för hur utsökt Barbera du kan få genom att skörda druvorna från toppvingårdar i kommunerna Barolo och Serralunga.
Med majestätiska 14,5 % alkoholhalt och lyxig fatlagring i 12 månader på franska 500-litersfat får du här en komplex Barbera som slår konkurrenterna med hästlängder. Det är inte konstigt att den främsta vineliten, med Robert Parker och James Suckling i spetsen, har gett ”Lablù” upp till 92 poäng.
Förstnämnda rekommenderar för övrigt den här läckra Barberan till en saftig röd biff, och vi kan inte vara mer ense. Vi har aldrig haft en så fin Barbera i glaset, och Damilano visar här varför de räknas som en av de största producenterna i Piemonte.
…
Vinet är en riktig allroundare som smakar lika fantastiskt till biffar som till ljust kött, pasta, pizza, charkuterier, rökta produkter och feta ostar. Eller som ett saftigt mysvin! Servera vid 15–17 °C
Hur smakar Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023?
Nyupphälld från den museumsvackra lyxflaskan presenterar Damilanos Barbera d’Alba Lablù 2023 sig med en intensiv plommonröd färg med violetta reflektioner längs kanten. Doften öppnar med förföriska aromer av körsbär, björnbär, blåbär och saftiga röda plommon, vackert ackompanjerade av kryddiga toner av kanel, vanilj och en diskret nyans av kakao från den franska fatlagringen. Bakom frukten anas ett lätt inslag av lakrits och skogsbotten som tillför extra djup och komplexitet. I munnen är "lablù" ljuvlig, törstsläckande och sammetslen, men med en ovanligt stor kraft. Den mogna frukten vecklar ut sig vackert med noter av körsbär, svarta vinbär och mörka bär, medan fatlagringen tillför en elegant touch av kryddighet och vanilj. Strukturen är fyllig, men samtidigt vibrerande och saftig. Den största Barbera d’Alba vi någonsin smakat! Drick nu, eller lagra 5–8 år från årgången.
Smaknoter
Plommon
Blåbär
Lakrits
Svarta körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023 passar bra till...
Hur är Damilano Barbera d'Alba DOC Lablù 2023 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Barbera från 30–50 år gamla vinrankor i kommunerna Barolo och Serralunga i Piemonte. Här växer druvorna i kalk- och lerhaltig jord på 300–350 meters höjd med väst–sydvästlig exponering, vilket ger idealiska förutsättningar för mogna, aromatiska druvor med friskhet och struktur. Druvorna skördas i oktober och genomgår en 15 dagar lång maceration i rostfria ståltankar vid kontrollerad temperatur. Efter den traditionella jäsningen lagras vinet i 12 månader, där hälften mognar på franska tonneaux (500‑litersfat) och resten på stora, klassiska ekfat. Slutligen avrundas vinet med ytterligare 6 månaders flasklagring innan frigivning.
Druvor
BarberaOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















