





Damilano Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" 2024
"12 of the Best Barberas from Italy’s Piedmont: An impressive wine at a bargain price" – Vinepair (tidigare årgång)
Nu är det verkligen dags för prisvärd Barbera från världsberömda Damilano!
Man behöver inte många sekunder för att läsa recensionerna av tidigare årgångar av Damilanos Barbera d’Asti för att förstå att det här är Barbera på allra högsta nivå. Både vad gäller kvalitet och värde.
När den prestigefyllda vinpublikationen ”Vinepair” senast skulle utse de bästa Barbera-vinerna i Piemonte klättrade Damilano högst upp på listan med orden ”An impressive wine at a bargain price". Tydligare går det nog inte att säga.
Damilano, som är ett av Piemontes äldsta vinhus, är världsberömda för sina Barolo-viner, men producerar samtidigt en mängd andra toppviner på lokala italienska druvsorter. Till det här vinet skördar Damilano sina druvor från en 11 hektar stor toppmark i det piemontesiska toppområdet Monferrato, där Barbera-druvan har odlats sedan 1800-talet.
Barbera-druvan bär samma piemontesiska finess som Barolo, men utmärker sig genom att vara betydligt mer uppfriskande och lättdrucken. Men missta dig inte… I Damilanos händer skapar den en enorm vinupplevelse till ett synnerligen beskedligt pris och visar att Barbera-druvan kan mycket mer än att bara vara ett mysigt glas innan man serverar de stora Barolovinerna.
Vi talar om 14,5 % slurprande saftig Barbera-kraft med oceaner av körsbärsfrukt och svarta vinbär samt delikata kryddiga inslag av vanilj och mineralitet. Ett drömköp från Damilano!
...
Njut av den till biff, ljust kött, pasta, pizza, chark och ost. Eller som ett saftigt mysigt glas! Serveras vid 15–17°C
Hur smakar Damilano Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" 2024?
Damilano Barbera d’Asti “Zero Sette” 2024 visar sig i glaset med en vacker svartvinbärsmörk färg. Den ungdomliga doften öppnar med ljuvliga florala toner av röda rosor och violer, som följs av saftiga körsbär, svartvinbär och mörka plommon. I munnen är vinet både överdådigt och elegant med en ren och saftig Barbera-frukt som ger smakintensiva aromer av mörka bär, vått läder, mokka och engelsk lakrits. Tanninerna är nästan helt upplösta i eftersmaken, som avslutas vackert med en härlig frisk mineralitet. Du har inte upplevt Barbera fullt ut förrän du provat detta praktexemplar från Damilano. Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Rose
Röda körsbär
Vanilj
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" 2024 passar bra till...
Hur är Damilano Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" 2024 framställt?
Damilano Barbera d’Asti “ZeroSette” är producerad på 100 % Barbera från en 11 hektar stor vinmark i Casorzo i Monferrato, ett historiskt område i provinsen Asti, där Barbera-druvan har haft sina rötter sedan 1800‑talet. Vinstockarna är mellan 20 och 30 år gamla och växer i kalkhaltig vit mergeljord, vilket ger druvorna en naturlig friskhet och mineralisk spänst.
Efter skörd genomgår druvorna en klassisk vinifikation i temperaturkontrollerade ståltankar, där jäsningen pågår i cirka 15 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras därefter i rostfria stål- och cementtankar för att bevara Barbera-druvans saftiga frukt och livliga syra utan påverkan av ek.
Druvor
BarberaOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener






















