
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020
2 x 94 poäng från två av vinvärldens mest kräsna gommar – Robert Parker och James Suckling. Därefter backat upp av de Nebbiolo-glada Vivino-användarna, som i genomsnitt ger fina 4,3 stjärnor till Damilanos praktfulla Barolo "del Comune di Serralunga d’Alba".
Serralunga d’Alba ligger i den östra delen av Barolo-appellationen, bara några kilometer sydost om staden Alba. Det är en del av det man ofta kallar "den kraftfulla Barolo-axeln", tillsammans med kommunerna Monforte d’Alba och Castiglione Falletto.
Medan Barolo-vinerna från La Morra i högre grad är mer feminina och blomstriga i uttrycket, får man här massor av kraft, mineralitet och tanniner. Det beror främst på jordmånen, känd som Lequio-formationen, som bildades för över 11 miljoner år sedan…
Här ger en blandning av sand, lera och mergel en unik mineralstruktur åt vinerna och i kombination med Damilanos sydvända vingårdar får deras Barolo ett helt underbart uttryck med massor av mörka bär, järn och tjära. Det rör sig om en mikroproduktion på ungefär 580 kartonger, varav vi har förvärvat en liten handfull. Barolo-fans, ni får inte missa det här!
...
Njut av Barolo till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, mustiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C.
Hur smakar Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020?
Nyupphälld från den majestätiskt vackra flaskan presenterar Damilano Barolo del Comune di Serralunga d’Alba 2020 sig med en djup plommonröd färg som har vackra tegelstensnyanser längs kanten. Upp ur glaset stiger en kraftfull och komplex Nebbiolo-doft med mörka körsbär, björnbär, hallon, apelsinskal och violer, som flätas ihop med djupa inslag av lakrits, tjära, järn och torkade kryddörter. Man känner omedelbart Serralungas mineraldjup och svala energi när vinet landar på tungan, där det vecklar ut sig med tät, mörk frukt och biffvänliga tanniner. Eftersmaken är i ren världsklass och lämnar dig med allehanda läckra fattoner av choklad, rök och lakrits. Drick nu eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 passar bra till...
Hur är Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 framställt?
Damilano Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba 2020 är framställt på 100 % Nebbiolo från vingårdar i Serralunga d’Alba med sydligt läge. Jordmånen består av Lequio-formationen – en komplex sammansättning av cirka 25 % sand, 52 % marl och 23 % lera, som bidrar till vinets djupa mineralitet och dess strukturella tanninprofil. Jäsningen sker vid kontrollerad temperatur under 20 dagar för att extrahera färg, arom och tanniner med precision. Därefter lagras vinet i stora ekfat (botti grande), där det mognar långsamt och uppnår sin karaktäristiska balans mellan kraft och finess.
Druvor
NebbioloOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!


















