
Damilano Dolcetto d'Alba 2024
Damn… Sikke en Dolcetto fra verdensberømte Damilano!
Vi har nyligen börjat importera ett stort urval av de fantastiska vinerna från en av Piemonte-regionens verkliga elitproducenter – Damilano. De gör 100-poängs Barolo från några av de bästa terroirs, men de gör det också till en dygd att bevara de lokala druvsorterna såsom Dolcetto.
Dolcetto betyder ”den lille søde”, vilket inte har något att göra med socker eller dessertvin. Det syftar istället på den något lägre syran i vinet, som gör Dolcetto till ett mycket lättdrucket rödvin. Här kan du se fram emot en sagolikt parfymrik och oemotståndligt fruktig Dolcetto från Damilanos egna vingårdar i Alba och La Morra i hjärtat av Piemonte.
Häll gärna upp ett stort glas från den lyxiga flaskan… Det här är piemontesisk vardagsrödvin i absolut toppklass från Damilano.
…
Njut av den till pasta, pizza, saftiga biffar, charkuterier, ost och danska vardagsrätter. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Damilano Dolcetto d'Alba 2024?
Damilano Dolcetto d’Alba 2023 skvalpar runt i glaset med en vacker mörk plommonröd färg som längs kanten har ett ungdomligt violett skimmer. En ljuvligt aromatisk doft möter dig med ljuvliga toner av violer och rosor, som snabbt följs av körsbär, björnbär och plommon samt djupa inslag av lakrits, mandel och krossad sten. I munnen spelar den unga frukten vackert ihop med ett lätt kryddigt och mineraliskt uttryck, som avslöjar Dolcettos terroirursprung i de kalkrika kullarna kring Alba. Vinet är saftigt, mjukt och helt enkelt otroligt lätt att dricka. Fyllt till bristningsgränsen med mörka bär, saftiga plommon och torkade kryddörter, som i den långa eftersmaken får en vacker inramning av silkeslena tanniner. Dolcetto med Damilanos välkända precision och renhet. Njut den helst ung, när den friska frukten framträder tydligast, men den kan utveckla extra komplexitet under de kommande 3–5 åren från skördeåret.
Damilano Dolcetto d'Alba 2024 passar bra till...
Hur är Damilano Dolcetto d'Alba 2024 framställt?
Damilano Dolcetto d’Alba 2023 är skapad på 100 % Dolcetto, som familjen Damilano skördar från utvalda vingårdar runt Alba och La Morra i hjärtat av Piemonte. Vinstockarna står på kalk- och lerrika jordar på 250–350 meters höjd, där de syd- och sydostvända sluttningarna ger perfekt balans mellan mognad och friskhet. Efter skonsam avstjälkning och pressning genomgår vinet en temperaturkontrollerad jäsning i ståltank med cirka 8 dagars skalkontakt för att bevara druvans naturliga fruktighet och aromatiska renhet. Därefter vilar vinet på ståltank i flera månader för att runda av texturen och bevara Dolcettos saftiga, friska profil. Vinet buteljeras ofiltrerat och får en kort flaskmognad innan frigivningen.
Druvor
DolcettoOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener





















