
Domaine Anita Chénas PRÉMIUM Les Brureaux 2018
Wine Enthusiasts (överlägset!) bäst rankade Chénas för årgången.
En utsökt, mineralisk och extremt generös Gamay‑upplevelse som bekräftar det exklusiva rykte terroiren "Les Brureaux" och producenten Anita Kuhnel har.
Kuhnel är så kompromisslös i sin strävan efter kvalitet att hon gör två viner från samma vingård... PREMIUM är flaggskeppet från 50–70 år gamla, ultratätt planterade buskvinstockar som ger mikroskopiska skördar av imponerande hög kvalitet.
Beaujolais Cru blir helt enkelt inte större eller mer terroirtro. Oförglömlig.
Njut av det till franska charkuterier, fågel, ljust kött, grönsaker, matiga sallader och ostar. Servera vid 14–17 °C
Fransyskan Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det var dock inte aktuellt för Anita att bli vinodlare. Hennes första passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj har varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och Anita har trampar druvor i stället för pedaler sedan dess.
Anita kastade sig in i vinframställningen med samma passion och ambition som tog henne till det franska världsmästarlaget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sin egen egendom, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här driver Anita sin vision om att skapa terroirdrivna röda viner av allra högsta kvalitet med nästan outtömlig energi. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar bestående av ägd och arrenderad mark i prestigefyllda Cru:er som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita äger tomter i några av de mest prestigefyllda lieux‑dits i Beaujolais: "Les Caves" och "Rochelle" i Moulin à Vent, "Moriers" och "Poncié" i Fleurie, "Chateau‑Gaillard" i Morgon och "Les Brureaux" i Chénas. Fälten välsignas av 40 till över 100 år gamla buskvinstockar vars djupa rötter och höga planteringsdensitet ger få och små druvor med enorm kvalitetspotential som ytterligare förbättras genom grön skörd. Av de utvalda toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade single vineyard‑viner.
I källaren har Anita stor hjälp av Guy Marion, en pensionerad chefsoenolog och Georges Duboeufs högra hand, som vinifierat mer än 50 vingårdar i Beaujolais. Anitas sparringpartner och mentor har en unik kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäses fruktkonserverande vid 20–25 °C för en ren och autentisk representation av druvsort och terroir.
Hur smakar Domaine Anita Chénas PRÉMIUM Les Brureaux 2018?
Mörkt körsbärsröd med en lila nyans. Nosen är lockande fruktig och intensivt kryddig med viol, hallonessens, körsbär, limeskal, kakaopulver, peppar och lakrits. I munnen är den utsökt saftig och pepprig med ett lakritsdjup. Fruktkoncentrationen är faktiskt fantastisk, och den friska avslutningen tar priset med ett djärvt tanninbett och fina, fina mineralnyanser. Häpnadsväckande! Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Domaine Anita Chénas PRÉMIUM Les Brureaux 2018 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning