



Domaine Anita Fleurie Les Moriers 2023
Årets bästa Fleurie? För andra året i rad får Les Moriers hela 97 poäng av James Suckling, vilket inget annat vin från Fleurie tidigare uppvisat. Någonsin...
Äntligen lyckades vi få tag i Domaine Anitas mikroskopiska produktion från cru-enkeltmarken ”Les Moriers”, som hyllas av Wine Enthusiast som ett av de mest ikoniska terroirerna i Fleurie.
”Min mest sjældne vin er også min mest sensuelle”, konstaterar Anita Kuhnel om sin Fleurie, som både i denna och föregående årgång har hela 97 poäng hos James Suckling. En imponerande höjdpunkt för ”Les Moriers” som på alla sätt är ett terroir i världsklass.
Enligt Decanter är Les Moriers nämligen en av endast sju enkeltmarker som, med stöd från 85% av alla områdets vinproducenter, styr rakt mot officiell status som Fleurie 1er Cru Classé!
Den graciösa Gamay har skapats i samarbete med Beaujolais-gurun Guy Marion, som har mer än 50 skördar bakom sig och decennier som chefönolog hos Georges Duboeuf i bagaget.
Anita Künel har tagit hela världen med storm och som den första vinmakaren i Beaujolais lyckats få de perfekta 100 poängen inte bara en, utan två gånger hos James Suckling. Har du ännu inte upptäckt Anitas viner kan du lämpligen börja med denna magiska och daggfriska 2023-årgången ”Les Moriers”.
...
Njut av den till charkuterier, fågel, ljust kött, fylliga sallader och grillad lax. Servera vid 14–17 °C
Den franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinbönder i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita kastade sig in i vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-landslaget i cykling. 2015 gick hon solo och etablerade sin egen vingård, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna röda viner av allra högsta kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita förfogar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Markerna är välsignade med buskvinstockar från 40 upp till över 100 år, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med en enorm kvalitetskapacitet, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade topdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade enkeltmarksviner.
I källaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som pensionerad chefönolog och högerhand för Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 vinskördar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Hur smakar Domaine Anita Fleurie Les Moriers 2023?
"Les Moriers 2023" intar glaset med en briljant körsbärsröd färg och en ungdomlig violett ton i kanten. I doften visar det eleganta och finessrika Fleurie-terroiret sig redan från första stund med intensivt parfymerade toner av sommarrosor, kanderad viol, hallon, körsbär och granatäpple, kompletterade av svartpeppar, fuktig skogsbotten och ett mineraliskt inslag av krossad granit. I munnen är den rik och len med god koncentration och ren frukt. Ett uppfriskande avslut med stor mineralitet, fina tanniner och komplexa inslag av rök, libbsticka och lakrits. Sensuell, sublim och fullständigt hänförande Fleurie! Drick nu eller spara 5-8 år från årgången.
Smaknoter
Blåbär
Hallon
Rose
Svartpeppar
Violett
Smakprofil
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Anita Fleurie Les Moriers 2023 passar bra till...
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll