







Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023
“In the highlands of Nuits-Saint-Georges (Chevannes, Messanges, Bévy, Curtil), clay-limestone soils shape this vineyard.” – Domaine Geantet-Pansiot
95/100 Vinonyme och 94/100 WineWherever – exakt samma poäng som recensenterna ger tophusets Gevrey-Chambertin för flaskor över 1000 kr. Hinner du uppleva Bourgognes vildaste rödvin till det priset?
Från upp till 60 år gamla vinstockar på 6,88 hektar i Nuits-Saint-Georges-höglandet Combe de Chaux kommer detta sällsynta fynd från ett av de bästa vinhusen i Côte de Nuits och Bourgogne!
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin är rankat som ett av Bourgognes 141 bästa vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Bakom projektet står far och son, Vincent och Fabien Geantet, som skämmer bort denna utsökta burgundiska Pinot Noir med 14–18 månaders lagring på franska ekfat från toppleverantörer som Cavin, Berthomieu och den lokala Rousseau, som flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk).
30 % nya fat, numrerade flaskor och en anmärkningsvärt låg avkastning på 45 hl/ha säger en hel del om ambitionsnivån för denna vin, som höjer sig markant över normen för appellationen. Det bekräftar recensenten Colin Hay från The Drinks Business, som imponerades av vinens fruktintensitet under den prestigefyllda provningen 'Hors Bordeaux 2025'.
Geantet-Pansiot är ett av flera toppnamn som på senare år strömmat upp mot Bourgognes höga sluttningar, Hautes-Côtes, där den globala uppvärmningen ger nästan samma klimat som Grand Cru-vingårdarna i Côte de Beaune och Côte de Nuits hade tills nyligen. Och vinerna är bättre än någonsin...
Trenden är särskilt tydlig i toppår som 2023, där rikligt med sol och värme ger fullt mogna Pinot Noir-druvor med överdådig, jordgubbssaftig smak...
......
Njut av denna härliga Bourgogne till biffar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023 glimmar elegant körsbärsröd i glaset… Doften är livlig och extremt förförisk med smickrande aromer av hallon, skogssmultron, nyponros och morellkörsbär, som toppas av aromatiska örter, skogsbundsmineralitet och diskreta fattoner av kaffe, vanilj och mörk choklad… I munnen en Hautes-Côtes med klassisk finess och höglandsenergi – men också med en överraskande djup i smaken som snarare pekar mot Nuits-Saint-Georges längre ner på sluttningen. Den slurprande saftiga bärfrukten får ett fint motspel av tanninernas stramhet och terroirens vibrerande kalkstensmineralitet, som lyfter vinet och gör det oemotståndligt lättdrucket. Finishen är utsökt lättkryddad efter upp till 18 månaders fatlagring med hela 30 % nya toppfat. Utan tvekan ett av marknadens vackraste och mest lyxiga exempel på Hautes-Côtes! Drick nu eller lagra 8–10 år från skörden.
Smaknoter
Hallon
Kaffe
Rose
Röda körsbär
Svampar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023 framställt?
Bourgogne Hautes Cotes de Nuits 2023 är framställd på 100 % Pinot Noir, som Domaine Geantet Pansiot handplockar från upp till 60 år gamla vinstockar på Nuits-Saint-Georges‑platån Combe de Chaux – närmare bestämt från 6,88 hektar i Chevannes, Messanges, Bévy och Curtil. Genom att plantera grässorter mellan raderna ökas biodiversiteten, samtidigt som skördeutbytet hålls nere på låga 45 hl/ha. Som resultat får appellationens frukt en imponerande intensitet som samspelar perfekt med höglandets mineraliska nerv. Efter en fyrdubbel sortering avstjälkas druvorna bär för bär, innan mosten genomgår en kall maceration i stora träkar som utvinner färg och fruktaromer från druvskalet. Därefter följer spontanjäsningen med de naturligt förekommande jäststammarna från vingården och vinkällaren. Vinet mognar 14–18 månader på franska ekfat från toppleverantörer som Cavin, Berthomieu och den lokala producenten Rousseau. 30 % nya fat berikar den röda bourgognen med utsökta kryddtoner och eleganta tanniner, medan omrörningen av jästfällningen ger vinet en mjuk och harmonisk struktur.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Geantet Pansiot

“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























