“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy “I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker “A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine “I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound “Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay. I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau. Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt? Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet! Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar. Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans. Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Läs mer ↓“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.