







Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2023
“Pinot Fin, a rare and precious grape variety, is distinguished by its small berry size and remarkable aromatic concentration. Here, it expresses the full complexity of the Gevrey and Brochon vineyards” – Domaine Geantet-Panisot
Bourgognes mest underskattade etikett? Det här är så mycket Gevrey-Chambertin det går att bli, utan att vara helt officiellt!
Denna framstående röda bourgogne kommer inte bara från kalkstensmarker i Gevrey-Chambertin och Brochon – till och med med druvor från parceller nära de prestigefyllda 1er Cru-markerna vid “Combe de Lavaux”.
Vad som nästan gör vinet ännu mer spännande är att det uteslutande är gjort på ”Pinot Fin” – en sällsynt och eftertraktad klon av Pinot Noir som ger extra små druvor och ger röda bourgogneviner med ökad aromatisk djup och koncentration.
Och när hela härligheten dessutom toppas med 14–18 månaders lagring på delvis helt nya fat från högt respekterade tonnellerier som Cavin, Berthomieu och lokala Rousseau – ja, då förstår man väl att vinet i de senaste tre årgångarna imponerar med 4,2 stjärnor från användarna på Vivino.
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin är rankat som ett av Bourgognes 141 bästa vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes främsta vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
...
Njut av denna underbara bourgogne till biffar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2023 glittrar djup bourgogneröd i glaset med lila reflexer… Redan i doften avslöjar vinen sitt ursprung och sin klass – med Gevrey-Chambertin-klassiska, rika och koncentrerade aromer av mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär och plommon, som slingrar sig kring svartpeppar, torkade blommor och eleganta kryddtoner från 14–18 månaders fatlagring på exklusiva franska ekfat… I munnen är vinet silkesmjukt och inställsamt i texturen – men hålls vackert samman av en vibrerande mineralisk nerv från Gevreys och Brochons kalkstensrika jordar. Pinot Fin-klonens små bär ger vinet en imponerande aromatisk djup och intensitet, som sällan upplevs i denna prisklass. Den inbjudande saftiga röda och mörka frukten backas upp av florala inslag, lätt rök och en elegant nyans av mörk choklad i eftersmaken. En terroirdriven, äkta "insider's Gevrey" som inbjuder till jämförelser med väsentligt dyrare viner från de omkringliggande markerna. Utan tvekan ett av de mest imponerande köpen i Bourgogne just nu! Drick nu, eller lagra i +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Björnbär
Jordgubbe
Kaffe
Rose
Rök
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2023 passar bra till...
Hur är Domaine Geantet Pansiot Bourgogne Pinot Fin 2023 framställt?
Bourgogne Pinot Fin 2023 är framställd på 100 % Pinot Noir från 3,16 hektar i Gevrey-Chambertin och Brochon. Vinstockarnas genomsnittsålder på 40 år säkerställer låg avkastning med koncentrerad frukt – skörden uppgår till endast 45 hl/ha. Dessutom ger de mycket små Pinot Noir-druvorna, av den särskilda typen "Pinot Fin", must och vin med extra kraft och smakdjup. En del av vingårdarna ligger vid mynningen av "Combe de Lavaux", där man hittar flera prestigefyllda lägen som 1er Cru Lavaux-Saint-Jacques. Druvorna handskördas och genomgår en fyrdubbel sortering på vibrerande sorteringsbord innan de avstjälkas till 100 %. Musten kallmacereras varsamt i stora träkar för att främja färg och fruktaromer, innan spontan jäsning tar vid med naturliga jäststammar från vingård och källare. Vinet genomgår malolaktisk jäsning under 14–18 månaders lagring på franska ekfat – varav cirka 20 % nya – från noggrant utvalda toppleverantörer som Cavin, Berthomieu och den lokala Rousseau.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Geantet Pansiot

“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























