







Domaine Geantet Pansiot Charmes Chambertin 2023
En av de allra största vinerna Bourgogne har att erbjuda… Legendariska Charmes-Chambertin från en av områdets absoluta topproducenter, Domaine Geantet.
Det berömda Grand Cru-terroiret ligger precis nedanför kultmarken "Le Chambertin". Charmes-Chambertin har åtnjutit sin Grand Cru-status sedan 1937, då läget erkändes som exceptionellt. Och vilka viner…!
“Located near Griotte-Chambertin, our parcel, at the northernmost edge of the prestigious 'Charmes' climat, produces a Grand Cru of remarkable depth.” – Domaine Geantet-Pansiot
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin rankas som ett av Bourgognes 141 främsta vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
Bak projektet står far och son, Vincent och Fabien Geantet, som skämmer bort denna exceptionella Grand Cru med 14–18 månaders lagring på franska ekfat, varav 50 % nya, från topleverantörer som Cavin, Berthomieu och den lokala Rousseau, som flera gånger utnämnts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk).
Den imponerande årgången får 95 poäng hos James Suckling och Anne Krehbiel MW har tidigare gett hela 97 poäng för tidskriften Falstaff. Vi har endast 2 lådor till försäljning av detta praktexemplar.
Njut av den till ankbröst, vilt, lamm, stekt tonfisk, tartar, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 15–16 °C.
Domaine Geantet Pansiot Charmes Chambertin 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener