







Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin 1er cru Le Poissenot 2023
“Perched at 350 meters in altitude, just above the prestigious Lavaux Saint-Jacques, the Premier Cru 'Le Poissenot' enjoys an ideal exposure and well-drained limestone soils. This exceptional terroir imparts a striking aromatic intensity to the wine.” – Domaine Geantet-Pansiot
”Le Poissenots lies next to Estournelles St.Jacques, high on the hillside it recieves a cool breeze from Veroilles … It is Geantet-Pansiot who waves the flag for this cru” – The Burgundy Report
The Burgundy Report har talat… Vill du uppleva toppnivån i Gevrey-Chambertin 1er Cru Le Poissenots förmåga – så är det denna version från Domaine Geantet-Pansiot som ska slungas i bourgogneglaset.
Vinet har tidigare fått 95 poäng av Robert Parker, och hos La Revue du Vin de France har det varit nära fulländning med nästan perfekta 98/100!
Den imponerande årgången 2023 håller fanan högt med flera bedömningar i samma burgundiska sfär, där du nästan bara hittar Grand Cru!
Här rör det sig om en mikroduktion av numrerade flaskor från 60 år gamla vinstockar på 0,62 hektar – som ligger inklämt mellan de berömda 1er Cru-grannarna Lavaut-Saint-Jacques och Estournelles-Saint-Jacques. Le Poissenots sydostvända exponering ger perfekt fruktkoncentrerade druvor, medan den höga belägenheten tillsammans med jordmånens rena kalk fulländar smaken med mineralisk stringens och finess.
En fyrfaldig druvsortering lämnar ett mikroskopiskt skördeuttag på 32 hl/ha. Den resulterande koncentrerade frukten behandlas som en Grand Cru – 14–18 månader i 50 % nya toppfat från Cavin, Berthomieu och lokala Rousseau. Sistnämnda har flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France – Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk.
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin rankas som ett av Bourgognes 141 främsta vinhus i uppslagsverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
...
Njut av denna underbara Bourgogne till biffar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin 1er cru Le Poissenot 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin 1er Cru Le Poissenot 2023 står mörk bourgogneröd i glaset… Näsan är nästan ofattbart elegant med svävande, eteriska aromer av rosblad, viol och mandarin som möter koncentrerade fruktnoter av skogssmultron, svarta körsbär och björnbär. Under frukten vibrerar spännande inslag av skogsmull, läder och kalk – medan fatet fulländar doftbilden med rostade kaffebönor, lakrits och inslag av bitterchoklad… I munnen träffar Le Poissenot återigen en vacker balans mellan mörkfruktig intensitet och kalkstensmineralisk precision och finess. Detta är Gevrey-Chambertin med stor personlighet, intensiv energi och en djup, terroirdriven signatur som lyfter Le Poissenot till Grand Cru-liknande höjder. Trots vinets ungdom framstår den redan nu övertygande harmonisk i glaset med välintegrerade kryddtoner och tanniner från 50 % helt nya fat. Lång, saftspänd och kalkstensmineralisk finish. Drick nu, eller spara +20 år från årgången.
Smaknoter
Björnbär
Jordgubbe
Kaffe
Lakrits
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin 1er cru Le Poissenot 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener