







Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Cuvee Edmont 2023
“This exceptional cuvée, a tribute to Edmond Geantet, comes from the finest vines of the estate … The only cuvée of the estate vinified with 100% whole-cluster fermentation and aged exclusively in new oak barrels.” – Domaine Geantet-Pansiot
Domaine Geantet-Pansiots vackra hyllning till grundaren Edmond Geantet erbjuder verkligen en exceptionell och nyskapande bourgogne… Vi har tilldelats 12 flaskor!
Genom årtionden har sonen Vincent och barnbarnet Fabien byggt upp en djup kunskap om de vinrankor som ger särskilt exceptionella druvklasar över husets alla parceller i Gevrey-Chambertin.
Från dessa Pinot Noir-stockar kommer denna mikroproduktion på 600 vaxförseglade och numrerade flaskor – som samtidigt är husets enda vin med 100% helklasejäsning och lagring på 100% nya ekfat.
Cuvée Edmond är en så exklusiv Limited Edition att ”familieklenodiet” inte ingår i Geantet-Pansiots officiella sortiment – liksom ytterst få recensenter genom åren haft tillgång att få vinet i glaset.
Resultatet är en synnerligen parfymrik och utsökt fatkryddad Gevrey-Chambertin – full av vilda mörka bär och vackert sammanhållen av sin slanka tanninstruktur. Den imponerande längden i eftersmaken vittnar om en lagringspotential i burgundisk toppklass.
Det familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin finns listat som ett av Bourgognes 141 främsta vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
...
Njut av denna ljuvliga bourgogne till biff, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tartar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Cuvee Edmont 2023?
Vid upphällningen glittrar Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin Cuvée Edmond 2023 nästan dramatiskt mörk i glaset för en burgundisk Pinot Noir… Doften är djup och förföriskt parfymerad med lager på lager av blåbär, svarta körsbär och mörka plommon, som lyfts av fina florala inslag av viol, lavendel och torkade rosor. I bakgrunden anas Gevrey-typiska nyanser av skogsbotten, kalk och läder samt fina fattoner av cederträ, söta kryddor, svart te och rostade kakaobönor… I munnen utvecklar sig Cuvée Edmond med ett relativt brett anslag och sammetslen textur, medan den köttiga och välkryddade mörka bärfrukten levererar en imponerande, men ändå burgundiskt sofistikerad, kraftutstrålning av god smak. Tanninerna är markanta, men finkorniga och precisa, i den uthålliga finishen som klingar harmoniskt av med inslag av mokka, tryffel, lakrits och våt kalksten. En röd bourgogne av extraordinär klass med både aristokratisk djup och rå Gevrey-kraft! Drick nu, eller lagra 25+ år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Cederträ
Lakrits
Svarta körsbär
Violett
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Cuvee Edmont 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener