







Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin En Champs 2023
"En Champ is produced by vines planted in 1903 … They are planted on 3309 rootstock. How many vines in French that are not crafted on American rootstock?" – VinZealot Wine Blog
Oerhörd koncentration från mer än 120 år gamla Pinot Noir-stockar på Gevrey-Chambertin-parcellen En Champs… Vi har tilldelats 12 flaskor!
Kvaliteten av denna röda bourgogne är så exceptionell att skördeutbytet är lägre, och andelen nya fat är lika hög som i Domaine Geantet-Pansiots flaggskepp från Charmes-Chambertin Grand Cru!
Det rör sig om en mikroproduktion av numrerade flaskor från 0,14 hektar – motsvarande 1/5 fotbollsplan – belägen mitt i smörhålet mellan Brochon och 1er Cru Clos Saint-Jacques. Parcellen planterades redan 1903 – alltså från tiden innan det i Bourgogne blev praxis att ympa Pinot Noir på amerikanska rotstockar.
Fruktkvaliteten härifrån är så unik att huset föredrar att nyplantera med sticklingar från denna parcells vinstockar – snarare än att hämta dem från 1er Cru- eller Grand Cru-marker.
En fyrdubbel druvsortering lämnar ett mikroskopiskt skördeutbyte på 33 hl/ha. Den resulterande powerfrukten skämmas bort som en Grand Cru – 14–18 månader på 50 % nya toppfat från Cavin, Berthomieu och lokala Rousseau. Den sistnämnda har flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France – Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk.
Familjeägda Domaine Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin finns med bland Burgunds 141 bästa vinhus i referensverket The Great Domaines of Burgundy samt i Benjamin Lewins bok om Frankrikes bästa vinhus, A Guide to 500 Leading Vineyards. Sida vid sida med andra av Gevrey-Chambertins absoluta tungviktare som Rousseau, Dugat-Py och Mortet.
...
Njut av denna härliga bourgogne till biff, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tatar och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin En Champs 2023?
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin En Champs 2023 glimmar dramatiskt mörkt i glaset… Redan i doften levererar vinet fenomenal klass och koncentration med djupa aromer av saftiga mörka körsbär, svarta vinbär, björnbär och blå plommon, som toppas av florala inslag av lavendel och nyponros, skogsbunden mineralitet, en aning av svart te samt rostade mokkatoner och lyxiga kryddor från den långa fatlagringen... På tungan glänser En Champs med Grand Cru-liknande kraft och koncentration – som en järnnäve av fruktkraft lindad i en handske av sammetslen textur! De 120 år gamla vinstockarna levererar en extraordinär, frukttäta Pinot Noir med unik mineralsk nerv och kalkstensdriven precision från parcellen i det eftertraktade läget mellan Brochon och 1er Cru Clos Saint-Jacques. Läckra kryddor, mörk bitterchoklad och lakrits kommer fint fram tillsammans med de sirliga, silkeslena tanninerna i den minutlånga eftersmaken. En terroirtrogen Gevrey med så dramatisk karaktär och djup – skapad i så försvinnande liten mängd – att man bör känna sig privilegierad att överhuvudtaget få smaka. Drick nu, eller lagra i över 25 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Björnbär
Jordgubbe
Kaffe
Lakrits
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin En Champs 2023 passar bra till...
Om Domaine Geantet Pansiot
“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener