



Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019
“... highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
“Armand Rousseau and Dugat-Py are still my favorite Gevrey Chambertin. Yet, in terms of value for money, I vote for Geantet Pansiot.” – VinZealot Wine Blog
Vieilles Vignes? Det antyds svagt… Här får du Gevrey-Chambertin från vinstockar planterade så långt tillbaka som 1929!
Helt specifikt talar vi om en mikroproduktion på totalt 2,32 hektar fördelat på 17 mikroparceller med i genomsnitt 75 år gamla vinstockar, som ger så få och små druvor att hela projektet först får mening när du har det extraordinära resultatet i Bourgogne-glaset!
Blommig och tätt packad med röda och mörka bär samt de mest lyxiga fatkryddade tonerna du kan få ur de små lyxfaten som kommer från topp-tunnbindare som Cavin, Berthomieu och Rousseau. Totalt mognar Geantet Pansiots Gevrey Chambertin 14–18 månader på ekfat, varav 30 % är helt nya.
Ett praktexempel på varför kritikerna står i kö för att hylla Domaine Geantet-Pansiot som ett av Gevrey-Chambertins allra bästa vinhus. I förhållande till priset kanske det allra bästa.
Bland Bourgognes 3 577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ hyllas Domaine Geantet-Pansiot bland de 141 finaste, som på lika villkor hedras i det berömda verket The Great Domaine of Burgundy.
Zoomar vi in på rödvinsmeckat Côte de Nuits är domänen bland de 36 bästa enligt Master of Wine Benjamin Lewin – sida vid sida med DRC, Ponsot, Leroy, Dujac, Armand Rousseau – och många andra burgundiska kultnamn. Därmed är nivån satt — och ditt fantastiska värde tydligt!
Har vi nämnt att årgång 2019 är historiskt stor i Bourgogne? Kolla bara recensenternas dom…
“98 points. Extraordinary” – Robert Parker Vintage Chart (Côte de Nuits red, 2019)
"2019 is a superb vintage in the Côte de Nuits" – Decanter
“2019 vintage Burgundy report: the best year since 1865?” – Financial Times
...
Njut av denna härliga Bourgogne till stekar, fågel, ljust kött, tapas, svamprätter, tatar och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C.
Hur smakar Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019?
Domaine Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2019 står elegant körsbärsröd i glaset… Doften lovar en stor, komplex och oerhört finessrik Gevrey-Chambertin med intensiva aromer av rosor, svarta vinbär, skogssmultron, svarta körsbär, lakrits och plommon, som förenas elegant med mineraliska nyanser av kalk och skogsbotten samt en aning cederträ, vanilj och rostade kaffebönor från den långa fatlagringen… På tungan mjuk och silkeslen med den sällsynta intensitet som mycket gamla Pinot Noir-vinstockar kan uppvisa i mycket stora årgångar. Tanninerna är markanta men silkesfina och skapar den struktur och längd man förväntar sig av en Gevrey i den här klassen. Eftersmaken är bestående och elegant, med lager på lager av frukt, kryddor och mineralitet. De 75 år gamla Pinot Noir-vinstockarna har skapat ett praktexemplar av Gevrey-Chambertin som bara kommer att utvecklas ytterligare. Drick nu, eller spara i 20+ år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019 passar bra till...
Hur är Domaine Geantet Pansiot Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019 framställt?
Domaine Geantet-Pansiot Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2019 är gjord på 100 % Pinot Noir, noggrant utvald från hela 17 parceller spridda över Gevrey-Chambertin. Nyckeln till den exceptionellt höga kvaliteten ligger i att vinstockarna är uråldriga och planterade mellan 1929 och 1973. Vi talar om en genomsnittsålder på cirka 75 år, vilket ger druvor med sällsynt intensitet och komplexitet. Jordmånen består av kalkstens- och lerhaltiga marker, vilket bidrar till vinens fasta struktur och tydliga mineralitet.
I källaren arbetar Geantet-Pansiot med en enorm omsorg. Handskördade druvor genomgår sortering på vibrerande bord innan de avstjälkas och läggs för kall förmaceration i träfat. Den efterföljande jäsningen sker spontant med de naturliga jäststammarna från vingården, vilket bevarar autenticitet och terroirprägel. Efter jäsningen följer en 14–18 månaders lagring på franska ekfat, varav cirka 30 % är nya. De exklusiva faten kommer från Cavin, Berthomieu och Rousseau. Den sistnämnda har flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Geantet Pansiot

“The wines are consistently excellent” – The Great Domaines of Burgundy
“I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.” – Robert Parker
“A very good source.” – Clive Coates, Master of Wine
“I have been impressed with the Geantet wines over the past 4 to 5 vintages…” – Allen Meadows, Burghound
“Other highlights in Gevrey include Dugat-Py and Geantet-Pansiot – to name a couple of the very best” – Christopher Massie on Wine
Som många recensentcitat visar hör familjeägda Domaine Géantet‑Pansiot i dag till de mest framstående och erkända vinproducenterna i Gevrey‑Chambertin – ja, i hela Bourgogne. Från Edmond Géantet och Bernadette Pansiots blygsamma start med 3 hektar vingårdar 1954 har familjedomänen under sonen Vincent och barnbarnet Fabien vuxit till 21 ha – fördelat på prestigefyllda appellationer som Gevrey‑Chambertin, Chambolle‑Musigny och Marsannay.
I Master of Wine Benjamin Lewins huvudverk om Frankrikes bästa viner, A Guide to 500 Leading Vineyards, återfinns Domaine Geantet‑Pansiot bland Côte de Nuits ledande vinhus – sida vid sida med åtta andra tungviktare från Gevrey‑Chambertin: Pierre Damoy, Claude Dugat, Bernard Dugat‑Py, Sylvie Esmonin, Fourrier, Denis Mortet, Trapet och Armand Rousseau.
Även i referensverket The Great Domaine of Burgundy hittar vi Domaine Geantet‑Pansiot bland Bourgognes 141 bästa producenter – handplockade bland 3577 domäner, 266 négociants och 16 kooperativ. Så är ribban satt?
Hemligheten bakom några av Bourgognes största viner börjar i vingården, där familjen förfogar över mikroparceller med mycket gamla vinstockar som odlas hållbart – utan herbicider och onödig kemi. Vid skörd sorteras druvorna hela fyra gånger (!) – så frukten och terroiren kan skina i varje vin. Även husets på pappret ödmjuka Coteaux Bourguignon är en mikroproduktion av numrerade flaskor från uråldriga vinstockar på 1,30 hektar – med ett för appellationen ovanligt lågt skördeutbyte på 40 hl/ha. Har vi nämnt att vinet mognar 14–18 mån. på ekfat – 20 % helt nya? Känn din bourgognemästare på basvinet!
Géantet‑Pansiot svär vid precision och hantverk i källaren, där inget lämnas åt slumpen. Varje klas skördas för hand och druvorna avstjälkas varsamt – bär för bär – som familjen själva kallar sin 'kaviar'. I samspel med en kall maceration före jäsningen framhäver Vincent och Fabien den aromatiskt rena, harmoniska och fruktdrivna karaktär som blivit ett kännetecken – och adelsmärke – för husets viner. Jäsningen sker spontant med terroirens och källarens naturligt förekommande jäststammar.
Den malolaktiska jäsningen äger rum under den 14–18 månader långa mognaden på franska ekfat – varav 20–50 % är nya. Faten väljs uteslutande från högt respekterade tonnellerier såsom Cavin, Berthomieu och – inte minst – lokala Rousseau från Gevrey‑Chambertin, som även levererar till Domaine Leflaive och flera gånger utsetts till Meilleur Ouvrier de France (Frankrikes högsta utmärkelse för hantverk). Under lagringen hålls vinet i nära kontakt med jästfällningen, och regelbunden bâtonnage (omrörning av jästfällningen) utförs, vilket bidrar till den eleganta, runda och sammetslena textur som kännetecknar domänets viner – utan hårda kanter, men med precision, nerv och utsökt balans.
Exakt vad vinälskare världen över förväntar sig av Bourgognes absoluta elit.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















